De muzikale Henry Kompagnie werkte in de kerstvakantie van 2021 zo'n 120 uur aan zijn eigen 'draaiorgeltje', waarmee hij inmiddels regelmatig diverse bijeenkomsten in de regio opluistert.
De muzikale Henry Kompagnie werkte in de kerstvakantie van 2021 zo'n 120 uur aan zijn eigen 'draaiorgeltje', waarmee hij inmiddels regelmatig diverse bijeenkomsten in de regio opluistert. Henry Kompagnie

“De lol van mensen is onbetaalbaar”

zo 30 oktober 2022 Hardenberg

“Het is een beetje nep en een beetje echt. Het is een combinatie van beide,” lacht Henry Kompagnie uit Bergentheim over het draaiorgeltje dat hij, met behulp van electronica, zelf heeft gebouwd en waarmee hij regelmatig ‘de boer’ opgaat naar onder andere verzorgingshuizen, bijeenkomsten van de Zonnebloem of anderszins . Met bekende klanken van oud-hollandse liedjes uit zijn orgeltje oogst hij gegarandeerd succes.  ”De blije gezichten van mensen. Daar doe ik het voor,” aldus de 56-jarige Bergentheimer. 

Muziek is Henry’s lust en leven. Het is hem naar eigen zeggen met de paplepel ingegoten. “We hadden thuis een orgel en nog wat andere muziekinstrumenten, die van jongs af aan mijn interesse hadden,” vertelt Kompagnie, die letterlijk genomen heel wat ‘noten’ op zijn zang heeft. 

Allround musicus

Hij ‘bespeelt’ niet alleen zijn draaiorgeltje, maar kan ook prima uit de voeten met een accordeon of keyboard. Daarnaast verzorgt hij binnen muziekvereniging Beatrix in Bergentheim, waar hij al zo’n 10 jaar voorzitter van is, het zogenoemde melodische slagwerk, waartoe onder andere de pauken en de xylofoon behoren. Verder is Kompagnie de vaste accordeonist van shantykoor de Moscoufieten. Kortom een allround ‘musicus’.  ”Maar alleen hobbymatig,” haast de Bergentheimer zich te zeggen. In het ‘gewone’ leven werkt hij als systeem engineer bij Benchmark in Almelo. “Ik bedenk computersystemen voor andere bedrijven,” legt hij zijn werk in één zin uit. 

Technicus

De technische knobbel waarover hij beschikt in combinatie met zijn voorliefde voor muziek brachten hem bijna een jaar geleden op het idee voor het maken van een eigen draaiorgeltje. Eerder al had hij voor zijn dochter met succes een panfluit gemaakt, waarmee hij ook regelmatig ‘optreedt’. “Tijdens mijn optredens in de verzorgingshuizen vertel ik er meestal een fictief verhaaltje bij om vervolgens samen met de mensen te zingen. De teksten projecteer ik op een beamer, zodat iedereen lekker mee kan zingen met oude liedjes als: daar bij die molen. Het geeft mensen altijd veel lol en plezier en dat vind ik onbetaalbaar,” aldus de Bergentheimer. 

Gratis energie

Hij heeft verschillende programma’s en loopt inmiddels ook alweer met een nieuw plan rond. “Ik weet nog niet precies wat het wordt, maar het moet iets zijn waarbij mensen ‘gratis energie’ van mij krijgen,” lacht Henry, die zelf energie krijgt van zijn ‘optredens’, die hij zo nu en dan, op aanvraag, inmiddels alweer zo’n 10 jaar op verschillende bijeenkomsten in de regio verzorgt.