De leden van de houtsnijclub werken tijdens de bijeenkomst aan hun eigen werkstuk, maar geven elkaar ook advies.
De leden van de houtsnijclub werken tijdens de bijeenkomst aan hun eigen werkstuk, maar geven elkaar ook advies. Houtsnijclub

“Voor houtsnijden is vooral lef nodig”

zo 30 oktober 2022 Hardenberg

“Ik ben er niet echt goed in, maar vind het heerlijk om te doen.” Aan het woord is Ria Oosterlaar uit Coevorden over de Houtsnijclub in Beerzerveld. Zo’n tien jaar al bezoekt zij de bijeenkomsten van de club in Kultuurhuis Samenspel aan de Van Alewijnstraat 36. Ze snijdt er de mooiste voorwerpen uit hout, maar verzorgt als secretaris van de club onder meer ook de koffie tijdens de bijeenkomsten. 

De leden van de houtsnijclub, die al ruim 30 jaar bestaat, komen jaarlijks van september tot mei wekelijks op maandag, van 9.30 tot 11.30 uur, bijeen in Beerzerveld. Het is een gemêleerd gezelschap van dames en heren van alle leeftijden uit de wijde regio met één gezamenlijke hobby. 

Uitdaging

Af en toe treedt de club naar buiten met presentaties op een markt bij bijvoorbeeld De Ganzenhoeve in Holthone. “Maar dat is meer uitzondering dan regel,” aldus de secretaris. Ze noemt houtsnijden een echte uitdaging en zeker de moeite van het proberen waard. “Het is niet al te moeilijk, maar het kost wel inspanning en vooral veel durf. Durf om te snijden, hakken of branden in hout,” meent Ria. Persoonlijk raakte ze gepassioneerd over de hobby na een bezoek aan Oostenrijk jaren geleden. Inmiddels heeft ze al tientallen voorwerpen gesneden. Momenteel is de secretaris volop bezig met het snijden van een olifant. Voor de verkoop? “Nee hoor, je hecht steeds meer aan de dingen die je gemaakt hebt,” lacht Ria. 

Gezellige club

Ze is verknocht aan houtsnijden en de houtsnijclub. Ze benadrukt in dit verband het gezellige karakter van de bijeenkomsten. “Daarbij werkt iedereen aan zijn eigen werkstuk op zijn eigen manier, maar met de steun en advies van clubgenoten. En dat alles onder genot van koffie met koek en het uitwisselen van allerlei wetenswaardigheden. Het is een aangename en leuke tijdsinvulling. En denk niet dat je het niet kunt, vertrouw op wat u in zich heeft,” stelt Ria. Ze nodigt iedereen uit om een bijeenkomst te bezoeken. Wie eerst meer informatie wil kan bellen: 0613979987. 

Beerzerveld