Afbeelding
Gert Stegeman

Opening bibliotheek na verbouwing

ma 31 oktober 2022 Hardenberg

Na een intensieve verbouwing heeft Bibliotheek Hardenberg op maandag 31 oktober haar deuren weer geopend. Dineke ten Brinke was de eerste klant en ze stond te trappelen om weer naar de Bibliotheek te komen. 

“Ik heb de bibliotheek ontzettend gemist. Fijn dat ik het lintje mag doorknippen. Ik ben ook al eens het 4.000ste lid geweest”, vertelt Dineke enthousiast.

De bibliotheek is eind augustus begonnen met het leegruimen van de bibliotheek. “Onze klanten mochten een ruim aantal boeken lenen en daar hebben zij massaal gehoor aangegeven. Hierdoor waren wij zeker de helft van de boeken al kwijt, wat een hoop inpakken scheelde”, vertelt Susan Wilts, coördinator Publieksdiensten. Vervolgens is de verbouwing verwezenlijkt door meerdere bedrijven. 

Verbouwen, waarom?

“De bibliotheek verbouwen, waar is dat goed voor. Het is toch een prachtige bibliotheek? Deze vraag hebben wij vlak voordat we gingen sluiten van meerdere bezoekers gehoord. Het klopt dat de bibliotheek een fijne en ‘lichte’ plek was, waar je heerlijk door de collectie kon zoeken. Alleen zijn boeken niet het enige waar wij ons mee bezighouden”, vertelt Susan.

Vanaf maandag is ook het nieuw ontwikkelende Infohuis gevestigd in de Bibliotheek. Het infohuis is een samenwerking met verschillende partijen zoals SamenDoen, De Stuw en Vechtdal Wonen. Het infohuis heeft als doel de zelfredzaamheid van de inwoners van de gemeente Hardenberg te bevorderen. Ook heeft Het Taalpunt een mooie ruime plek gekregen in de verbouwde bibliotheek. “Zij hebben meer plek gekregen om alle anderstalige boeken te kunnen plaatsen en een fijne tafel waaraan gewerkt kan worden”, laat Susan weten.

Wat is er veranderd?

De kasten zijn allemaal verplaatst in de bibliotheek en hebben een speelse uitstraling gekregen door opbouwen en omlijsting. “Zo heeft ook de leestafel een nieuw blad gekregen waardoor deze er weer jaren tegen aankan. De vloer is helemaal opgeschuurd en voorzien van een nieuwe bovenlaag. Dit zorgt voor een frisse uitstraling”, aldus Susan. 

De bibliotheek kent een eigen plek voor de jongste bezoekers tot en met einde basisschool. Een plek met een kleed op de vloer en een tribune bestaande uit blokken, waar de kinderen op kunnen zitten. “Ook heeft de ‘grot’ onder de trap een metamorfose ondergaan, en is nu een heerlijke plek geworden om met een boekje of tijdschrift in één van de Fatboys te liggen”. 

De bibliotheek kent nu zogenaamde treinzitjes. Deze plekken zijn allemaal voorzien van stroompunten, zodat je met je laptop aan het werk kunt. “Hier kun je samen of alleen aan het werk. Er zijn meerdere variabelen in grote van werkplekken mogelijk. Ook heeft de educatieruimte een afsluitbare wand gekregen en kent nu meubels met losse elementen. Zodat de ruimte inzetbaar is voor diverse doeleinden”.

Viering van de opening

Op zaterdag 12 november van 10.00 tot 15.00 uur viert de Bibliotheek samen met Fablab Hardenberg, Cultuurkoepel Vechtdal, het Taalpunt en Hardenberg Art de officiële opening van de nieuw ingerichte Bibliotheek. Iedereen is van harte welkom. “Wij vinden het fijn om onze bezoekers weer welkom te heten. Wij willen een huiskamer zijn voor Hardenberg. Het gevoel van thuis, wanneer je niet thuis bent”, eindigt Susan het gesprek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding