Afbeelding
Gert Stegeman

Oogcafé officieel geopend

za 29 oktober 2022 Hardenberg

Op vrijdag 28 oktober werd de allereerste bijeenkomst van het Oogcafé in gemeente Hardenberg gehouden. Deze dag verrichtte wethouder Verschuur de officiële opening. 

Het Oogcafé vindt plaats in het Dorpshuis Lutten, Middenweg 3. Gebruik je een lampje bij het lezen of een extra bril over je eigen bril? Word je voorgelezen en hoe ervaar je dat dan? Welke belemmeringen ervaar je zoal en kan daar iets aan gedaan worden? Dat en soortgelijke vragen kunnen zomaar aan de orde komen tijdens het nieuwe Oogcafé in de gemeente Hardenberg. Een initiatief van Evelien van Heijst en Joke Havers, dat met steun van onder andere de Landelijke Oogvereniging, de Stichting Bartiméus en De Stuw in Hardenberg wordt opgezet. 

De 63-jarige Joke woont al decennialang in Hardenberg en is amper één keer iemand tegengekomen met een oogziekte. “Er zijn hier ongetwijfeld veel meer mensen met een oogaandoening, maar je vindt elkaar nauwelijks,” zegt de Hardenbergse, die vroeger blind is geweest, maar dankzij een zware operatie, met één oog weer redelijk goed kan zien. Ze ging als kind naar school via de Stichting Bartimeüs, waar ze onder meer braille leerde. “Toen ik door Evelien benaderd werd voor het opzetten van een Oogcafé was ik meteen enthousiast”, aldus Joke. De 52-jarige Evelien is zeer slecht ziend. Ze heeft een erfelijke oogziekte, waardoor ze amper 1% zicht heeft. Ze is lid van de landelijke Oogvereniging en was al eens naar het Oogcafé in Zwolle en Hengelo geweest. Bij die gelegenheid werd de mogelijkheid geopperd voor een Oogcafé in Hardenberg, waar Evelien voortvarend mee aan de slag ging. 

Vrijdagmiddag 28 oktober was Low Vision Totaal aanwezig zij lieten verschillende hulpmiddelen zien zoals diverse loepen. Ook was er een demonstratie van de OrCam Reader, een bril die voorleest en onder andere producten en gezichten kan herkennen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding