Afbeelding

“Versleping Vogelgriep-virus verdient meer aandacht”

wo 28 september 2022 Hardenberg

“95% van de mensen weet niet wat er kan gebeuren na een ‘onschuldige’ wandeling in de natuur.” Met woorden in die trant vroeg Teun Wolbink (CDA) op 27 september in de gemeenteraadsvergadering van Hardenberg aandacht voor versleping van het Vogelgriep-virus. 

Besmette (water)vogels verspreiden het virus onder andere via uitwerpselen. Vogelgriep kan ook ontstaan door mensen die via schoenen of kleding in contact zijn geweest met het virus. Rond Hardenberg is recent op 2 bedrijven Vogelgriep geconstateerd. “Dat heeft veel impact op de pluimveehouders en baart hen grote zorgen. Kunnen wij als gemeente iets doen om mensen meer bewust te maken van het risico op versleping,” vroeg Wolbink zich af. 

Wethouder te Rietstap erkende dat de Vogelgriep een groot probleem voor de sector is, maar betwijfelt of het niet meer toegankelijk maken van wandelpaden een oplossing is. “We weten niet precies hoe het in de stal komt.” Over de ganzenpopulatie in het Kruserbrinkpark zegde hij toe  (opnieuw) te willen onderzoeken welke wettelijke mogelijkheden er zijn om de overlast aan te pakken. De vraag van Wolbink om de eieren in het broedseizoen te schudden (doorprikken) om de populatie van ganzen beheersbaar te houden, liet hij onbeantwoord.