Afbeelding

Gemeente verhoogt energietoeslag

wo 28 september 2022 Hardenberg

In de gemeenteraad van Hardenberg is dinsdag 27 september uitgebreid gesproken over het voorstel van b&w om de energietoeslag te verhogen van 800 euro naar een bedrag van 1300 euro en de doelgroep te verruimen van 120% inkomen van de bijstandsnorm naar 130% en studenten niet meer uit te zonderen van de regeling, conform de uitspraak van de Rechtbank in Arnhem.

Geen vakantiegeld

Met betrekking tot het voorstel werden 2 wijzigingsvoorstellen (amendementen) en verschillende moties ingediend. Het wijzigingsvoorstel om vakantiegeld niet mee te nemen in de berekening voor de energietoeslag mocht op grote politieke steun rekenen. Ook het wijzigingsvoorstel van GroenLinks dat de aanvullende eenmalige energietoeslag is bedoeld voor de inwoner met een zelfstandig huishouden met een laag inkomen mocht op een meerderheid van de raad rekenen.

Na een uitgebreide discussie over alle voors en tegens werd het raadsvoorstel, inclusief de aangenomen wijzigingsvoorstellen, unaniem door de raad aangenomen.

Extra O-ronde

Omdat de stijgende energieprijzen grote impact hebben op heel veel huishoudens, ook in de gemeente Hardenberg, heeft de raad een extra oriƫnterende ronde ingelast op dinsdag 11 oktober, waarbij opnieuw over de energietoeslag en eventueel te nemen (extra) maatregelen wordt gesproken.