Afbeelding

Raad verwerpt motie van Doen’22

wo 28 september 2022 Hardenberg

Met 8 stemmen voor en 24 tegen is een motie van de nieuwe politieke partij Doen’22 over een schoon, veilig en toegankelijk centrum Hardenberg in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 27 september verworpen. 

Alle partijen zijn het met Doen’22 eens dat het centrum schoon, veilig en toegankelijk moet zijn, maar met name ChristenUnie en de VVD concluderen dat er op basis van het huidige actieplan al veel gebeurt.

Schouw

 ”Doen ‘22 wordt zelfs op haar wenken bediend,” betoogde Bert Gelling van de VVD naar aanleiding van de opmerking van wethouder te Rietstap dat op maandag 3 oktober een ‘schouw’ plaatsvindt met betrekking tot de niet goed werkende pollers in het centrum en de daaraan gekoppelde afspraak dat dit probleem in elk geval voor de zomer van 2023 wordt aangepakt. “Dat staat ook in de begroting,” aldus de wethouder. 

De aanpak van de defecte pollers in het centrum is één van de speerpunten van Doen’22, maar er is meer. De politieke partij van Piet-Cees van der Wel vindt in het algemeen dat er gestreefd moet worden naar een hoogwaardig verblijfsklimaat in het centrum van Hardenberg en dat daar momenteel onvoldoende sprake van is. De partij wijst dan onder meer ook op de vele (bijna) ongelukken door talloze e-bikes en scooters, die tijdens de openingstijden van de winkels door het centrum racen. Ook stelt de partij dat bijvoorbeeld uitstallingen niet volgens de regels neergezet worden en afvalcontainers her en der tegen gevels worden geplaatst. Verder wijst de partij onder meer op het vele onkruid en scheef gezakte tegels in het centrum. 

Meer vaart maken

Om al dat soort zaken adequaat aan te kunnen pakken riep de partij het college van burgemeester en wethouders via de motie op tot het maken van een inventarisatie en actieplan. Een ‘opdracht’, die dus niet doorgaat omdat een ruime meerderheid van de raad vertrouwen heeft in het huidige actieplan en het regelmatige overleg daarover met onder meer het bestuur van het Centrum Management en de ambtelijke organisatie.  Doen’22 is het eens dat er aan bepaalde zaken wordt gewerkt, maar vindt dat het onvoldoende opschiet en wil meer vaart achter de werkzaamheden. Temeer omdat de geschetste problemen naar haar mening al langere tijd tot onvrede leiden bij ondernemers, winkeliers en bezoekers in het centrum.