Toekomst

ma 15 augustus 2022

Na een onrustige periode blijven de regeringsdoelen voor een kille sanering van de agrarische sector overeind. Protesten van wanhopige boeren en tegengeluiden uit de rechtse oppositie, lijken nu voorzichtig door te dringen bij de beleidsmakers. Er wordt vanuit de coalitie gerommeld en verdraaid. Vooral D66 lijkt over lijken te gaan met als doel de veestapel te korten. Weggemoffelde rapporten die slecht uitkomen en doelen stellen die zelfs zonder veestapel niet eens gehaald worden.
Er wordt gedramatiseerd dat de natuur achteruit gaat. Men schetst het beeld dat natuur zeer kwetsbaar is en je voortdurend moet ingrijpen om plantjes en dieren te redden. Maar je kunt de natuur niet bevriezen. Natuur ontwikkelt zich altijd. Daarom is het concept van Natura 2000 om exact dezelfde planten en dieren vast te leggen en te bewaren tegennatuurlijk. Dit kost ook kapitalen. Stikstof zal hier wat invloed op hebben, maar de natuur zelf het meeste. Dat de boer de schuld krijgt van de veranderende natuur wat dan in Den Haag teruguitgang wordt genoemd, moet een beeldvorming zijn om te rechtvaardigen dat de landbouw maar grond in moet leveren.
Sinds 1990 is er in ons land al 68% stikstof gereduceerd. Zonder extra kosten te maken kan iedere veehouder verbeteren door specifieker op eiwitafstemming te voeren, klaver in grasland zaaien waardoor minder kunstmest nodig is en de drijfmest met water aanlengen. Verder is op innovatief gebied ook nog veel mogelijk, maar gun ons de tijd.
Wereldwijd is er een voedseltekort. Moeilijk te snappen dat de 70% export van onze producten afgedaan wordt als niet nodig. Laat ons de vruchtbare gronden gebruiken waarvoor ze uitermate geschikt zijn: voedselproductie. Als er in ons land innovatieve boerenbedrijven sluiten, ontstaan er in het buitenland minder duurzame bedrijven.


Wim Scholman, melkveehouder in Balkbrug