Indië-herdenking

di 9 augustus 2022

Op initiatief van Harm Smid werd in Hardenberg op 1 mei 1998 een monument onthuld voor de zes Hardenbergse jongens, die het leven lieten in voormalig Nederlands-Indië en voor de slachtoffers van de Japanse interneringskampen. Sindsdien is er ieder jaar een herdenking geweest en ook dit jaar weer. De herdenking vindt plaats op maandag 15 augustus in het Indiëplantsoen achter de Voorveghter. Aanvang 19.30 uur.

De datum van 15 augustus is in het Indiëverhaal erg belangrijk omdat met de capitulatie van Japan op deze datum weliswaar een einde kwam aan de tweede wereldoorlog, maar voor veel Nederlanders het Indiëverhaal begint. Een verhaal dat voor zes Hardenbergers slechts kort duurde maar grote indruk achterliet bij hun familie en kameraden. Kort na 15 augustus werd de republiek Indonesië gesticht. Nederland erkende deze niet en stuurde troepen om de orde en rust te herstellen. In deze onafhankelijkheidsstrijd sneuvelde ruim 6.000 van de 240.000 uitgezonden militairen. Onder hen ook de zes Hardenbergse jongens. 

De herdenking begint om 19.30 uur met onder andere een toespraak door burgemeester Maarten Offinga. Namens de kampslachtoffers zal mevrouw Valk Perdok spreken. Het herdenken zal ongeveer een uur duren. Iedereen is van harte welkom om de zes Hardenbergse jongens de eer te bewijzen die ze verdienen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.indiemonument-hardenberg.nl of op de facebookpagina van de Stichting Indië Monument Hardenberg.