Afbeelding

Hoogtepunt zomer 2022 eind van de week

di 9 augustus 2022

We zijn bezig met een voortreffelijke reeks augustusdagen. Een zeer solide brug van hoge luchtruk met het accent net ten noorden van de Benelux, veroorzaakt dit formidabele weerpatroon.

Onder zo’n gordel hoge druk wordt de lucht langzaam verwarmd in een grootschalige beweging. Het doet denken aan het effect van een klassieke fietspomp. Tijdens het gebruik wordt de lucht samengeperst en dus warmer. Die warme bovenluchten werken door naar de onderste luchtlagen en zo warmt het ook goed op op leefniveau. De fel schijnende zon en de lage vochtigheid doen dan de rest. Doordat de bodem overal erg droog is zit er amper vocht meer in de bovenste laag. Hierdoor kan de temperatuur bij de gratie van de felle instraling van de zon extra hoog oplopen gedurende de middaguren.

Tot en met zondag blijft het nagenoeg wolkenloos in het Torengebied en de temperatuur stijgt iedere dag nog een graad. Landelijk komen we op zondagmiddag dan uit op een graadje of 35. De luchtvochtigheid blijft laag op het heetst van de dag met 25 tot 30 procent in het noordoosten van Overijssel. De nachten warmen op. De laagste temperaturen van een graad of 17-18 worden bereikt tegen zonsopkomst straks.

De wind zit gebeiteld in de (noord)oosthoek de komende periode en hiermee wordt die continentale lucht aangevoerd. Veel wind staat er niet dus uitgebreid zeilen op de diverse binnenwateren, IJsselmeer of Noordzee is er eigenlijk niet bij. De wind zit in de noordoosthoek en zal geleidelijk bijdraaien naar oost tot zuidoost in het weekend.

Tot en met zaterdag blijft het droog. Wellicht kan zich zondag of maandag een eerste warmtebui voordoen. De instabiliteit van de atmosfeer neemt geleidelijk toe. Vooral in de loop van de volgende week kan de buienkans groter worden onder invloed van wat vlakke lagedrukgebieden in de buurt van ons land. Het blijft daarbij nog wel (hoog)zomers warm in eerste instantie. Al met al kunnen we de zomer van 2022 nu al benoemen als een fraaie warme zomer. Eigenlijk is iedere Hollandse zomer wel geslaagd tegenwoordig. Dit in schril contrast met de vaak belabberde zomers uit de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Regelmatig kwam de temperatuur toen niet boven de 15 graden uit hartje zomer.

Marc Putto
www.weerprimeur.nl