Afbeelding

Platteland; ondeugende streken

zo 7 augustus 2022 Dedemsvaart

Aan tafel met Marcel van Roosmalen, Eva Hoeke, en bekroond documentairemaker Geertjan Lassche en diverse lokale gasten. Bezoekers van het Strawberry Fields Festival op 20 augustus, kunnen rekenen op boeiende gesprekken in de festivaltalkshow ‘Aardbei Vandaag’. Gasten met verschillende achtergronden zullen elkaar op scherp zetten rondom het thema: Platteland; ondeugende streken.

De festivaltalkshow is een terugkerend onderdeel van Strawberry Fields Festival. Rondom het thema Platteland; ondeugende streken worden actualiteiten, kunst, boeken, muziek en cultuur besproken. 

Boeiende tafelgasten

Trots is de organisatie dat Marcel van Roosmalen (journalist, reportagemaker en columnist voor NRC) en zijn partner Eva Hoeke (interviewer en columnist voor Volkskrant en Linda) aanschuiven. Misschien niet direct de eerste aan wie je zou denken als het om platteland gaat. Maar er zijn meer interessante tafelgasten: Geertjan Lassche reisde de hele wereld over, maar volgde ook een jaar lang jongeren uit Nieuwleusen voor de documentaire Brommers kiek’n. Wat is er zo boeiend aan het platteland? Een vraag die ook voorgelegd zal worden aan Maarten Offinga, burgemeester van Hardenberg. Ook locals Cathrien Kats, Ria Westerhuis en Dorothee Spijker komen graag hun mening delen. Cathrien en Ria zijn schrijfsters die ook publiceren in streektaal. Dorothee maakt net als haar dochter Sanne Hans muziek en zingt zelfs in het dialect. Leeft de streektaal nog, of sterft het langzaam uit? Streektaalconsulent Albert Bartelds maakt zich er hard voor op MBO’s. Werner ten Kate kent de historie van het Reestdal en is wethouder, terwijl Gerrit Schuurhuis zich daar dagelijks inzet voor het beheer van de natuur en koeien voor Het Drents Landschap. De partners Marga Kool en Jan Veenstra hebben Theaterschuur Linde, publiceren zowel individueel als samen boeken en een wekelijkse column in Dagblad van het Noorden. Wat is de band van al deze gasten met het platteland? Welke ondeugende streken haalden zij daar uit of leverde het platteland hen? Wat is de inspiratie voor hun dagelijks werk, boeken, podcasts, films of documentaires? Je hoort het allemaal op 20 augustus in ‘Aardbei Vandaag’. Aan journaliste Niki Nijboer (RTV Oost) en Albert Bartelds (Streektaalconsulent) de taak om de drie sessies te leiden. DJ Willem Koster zorgt voor de muzikale omlijsting.