Eerhard Kooy voelt zich zeer bevoorrecht dat hij ruim 23 jaar dokter in Gramsbergen heeft mogen zijn.
Eerhard Kooy voelt zich zeer bevoorrecht dat hij ruim 23 jaar dokter in Gramsbergen heeft mogen zijn. Eerhard Kooy

"Iets doen voor mensen is mooi"

ma 27 juni 2022

"De één wordt timmerman, de ander dokter. Niks bijzonders. Allemaal even belangrijk", vindt Eerhard Kooy. Hij fungeerde ruim 23 jaar als huisarts in Gramsbergen en neemt als zodanig afscheid op 1 juli met een receptie tussen 16.00 en 18.00 uur bij bierbrouwerij De Mommeriete.

"Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg". Dat is het credo wat Kooy naar eigen zeggen van thuis heeft meegekregen. Een thuis dat in Emmen gesitueerd was met een vader, die zijn brood verdiende als internist. De keuze van Eerhard om huisarts te worden noemt hij ingegeven door zijn interesse voor mensen.

Bevoorrecht

 "Ik vond het van jongs af aan leuk om met mensen om te gaan, te horen hoe het met ze ging, wat ze allemaal meemaakten. Vooral dat laatste heb ik altijd als een bijzonder privilege ervaren. Dat je als dokter door mensen wordt meegenomen in hun privé leven en kennis mag nemen van de dingen, die hen bezighouden. Daarbij is het natuurlijk het allermooiste als je wat voor mensen kunt doen", meent Kooy, die de huisartsenpraktijk in Gramsbergen samen met zijn vrouw Ria heeft gerund. Zij is altijd manager van de huisartsenpraktijk geweest en regelde in die hoedanigheid alle niet-medische zaken, zoals de werving van personeel, het opstellen van contracten, inkoop van medicijnen enzovoorts. 


Gemoedelijk

Kooy werd in Engeland opgeleid tot huisarts en keerde na drie jaar terug naar Nederland. "We wilden onze kinderen (3) een Nederlandse opvoeding geven en misten specifieke Nederlandse gebruiken, zoals Sinterklaas en Sint Maarten. Eenmaal terug heeft hij op diverse plekken als huisarts waargenomen en is uiteindelijk in 1998 neergestreken in Gramsbergen. Een stadje wat hij in alle talen roemt om de sfeer, de gemoedelijkheid en de mentaliteit van haar inwoners. "De Gramsbergenaren gunnen je de 'vrijheid' en omarmen je als je meer contact wilt. Ze hebben onder andere ook altijd mijn verschillende rollen erkend. Tijdens evenementen als Lichtstad of als lid van de Sjompiesingers was het altijd gewoon jij en jou, maar in de praktijk altijd dokter met gepaste afstand", aldus Kooy, die in Gramsbergen een huisartsenpraktijk opbouwde met, naar eigen zeggen, een heleboel fijne collega's en maar liefst 3800 patiënten.


Dokter Stapel

 "Op een gegeven moment werd de praktijk heel groot en werd het steeds moeilijker om waarnemers/invallers te vinden voor bijvoorbeeld de vakanties. Het was altijd stressen en onzeker of we wel met vakantie konden en dat wilde ik niet meer. Daarom besloot ik in 2020 de praktijk van de hand te doen. Met dokter Stapel is de opvolging super geregeld en zijn wij in rustiger vaarwater gekomen", aldus Kooy. Hij is inmiddels 63, maar is niet van plan op zijn lauweren te gaan rusten. Hij neemt nog regelmatig waar in diverse praktijken in de omgeving. "Ik blijf gewoon dokter", lacht Kooy.  De huisarts is naar eigen zeggen verknocht aan Gramsbergen en zijn patiënten. Hij hoopt er velen op 1 juli te ontmoeten en daarna nog jaren als inwoner met zijn gezin te blijven genieten van alle mooie dingen, die het stadje aan de Vecht te bieden heeft. "Het is een groot voorrecht geweest hier dokter te mogen zijn".