Voor boeren is er vooralsnog veel onduidelijk.
Voor boeren is er vooralsnog veel onduidelijk.

Erfcoaches:De boer aan zet!

do 30 juni 2022 Hardenberg

Als erfcoaches werken we alweer 3 jaar in de Vechtdalgemeentes. Allen zijn we opgegroeid op het platteland en kennen de omstandigheden op erf en de omgeving goed. We geven onafhankelijk advies waarbij het belang van de erfeigenaar centraal staat. Het afgelopen half jaar zijn we steeds vaker aan tafel gevraagd door agrariërs die zich afvragen waar ze wijs aan doen richting de toekomst. Wijs ten aanzien van hun erf, hun bedrijf, hun gezin en ten aanzien van henzelf.

Na tientallen jaren van onduidelijkheid en grote onzekerheid door gebrek aan helder, consistent beleid worden de contouren van de koers die het rijk wil gaan varen, langzaam duidelijker. De onlangs verschenen brief van minister van der Wal doet veel stof opwaaien. Het nodigt boeren uit om hun ongenoegen duidelijk te maken. Echter als het zó niet kan, is het goed om aan te geven hoe het wél kan.

In veel gebieden zien we initiatieven ontstaan waar boeren zich bundelen en samen een stap voorwaarts maken, waar ze bijvoorbeeld zelf een gebiedsproces starten of zich verenigen om natuurgronden te gaan beheren. Niet langer afwachten maar zelf in actie komen. Voor een deel mee bewegen met wat er nodig is en wat de huidige maatschappij en omgeving vraagt. En voor een belangrijk deel gaan stáán voor het bestaansrecht van de agrariër en de noodzakelijke aanwezigheid van de agrariër in zijn omgeving.

Begeleiding van erfcoaches

Maar iedere boer is uniek; uniek in persoonlijkheid en uniek in situatie en locatie. Naast dat je collectief met elkaar optrekt, heeft ieder zijn eigen keuzes te maken. Hoe ga ik verder in de toekomst met mijn bedrijf? Welke kansen zijn er? Welke alternatieven in verdienvermogen zijn er voor mij? Of is het goed voor mij als ondernemer om met een beëindigingsregeling mee te doen? De erfcoaches gaan graag met u in gesprek over de verschillende mogelijkheden. Zij kunnen u begeleiden, zodat u uiteindelijk zelf een goed afgewogen keuze kunt maken voor uw toekomst. Aan een gesprek zijn geen kosten verbonden. Ga voor contactgegevens naar: www.digitaleerfcoach.nl.