Tijdens de presentatie van het boek liep het lekker door en werden tientallen exemplaren verkocht en gesigneerd door de schrijver.
Tijdens de presentatie van het boek liep het lekker door en werden tientallen exemplaren verkocht en gesigneerd door de schrijver.

Presentatie van boek “om te leren lezen”

zo 26 juni 2022 Dedemsvaart

Bij Multimedia The Read Shop in Dedemsvaart is vrijdag 24 juni het boek ‘De verborgen vallei’ gepresenteerd. Een bijzonder boek, dat bedoeld is om te leren lezen, gemaakt door Nico Dorgelo uit Dedemsvaart. 

De schrijver, die vooral grote bekendheid geniet als banketbakker, constateerde dat in elke klas wel drie of vier kinderen zitten met dyslexie en veel meer moeite hebben met begrijpend lezen. Nico, die zelf vader is van een kind met dyslexie, merkte ook op dat er op de meeste scholen amper tijd is of middelen zijn om dat probleem aan te pakken. 

Opstap

Met die wetenschap ging hij aan de slag met het maken van een beeldboek, dat leest als een soort Netflex-serie”. Dorgelo heeft zijn beeldboek De Verborgen Vallei genoemd. Een spannend verhaal dat hij ziet als een opstap naar het gewone lezen. Het boek bevat veel plaatjes en weinig tekst. Bijzonder aan de Verborgen Vallei is dat elke linkerpagina leeg is en de afmeting van het boek groot. “De lege pagina is met opzet gebeurd om zo weinig mogelijk prikkels op te wekken,” legt Dorgelo uit. “Op twee naast elkaar liggende pagina’s gebeurt vaak al veel te veel. Dat kunnen kinderen met dyslexie gewoon niet behappen. Daarbij is er voor een groot boek gekozen omdat de pagina een belangrijk deel van het zichtveld beslaat, waardoor de prikkels er omheen dan grotendeels weg zijn. Daardoor word je min of meer in het verhaal gezogen en kun je je daar beter op focussen.” Om het concept van het beeldboek te testen is De Verborgen Vallei al aan diverse kinderen voorgelegd. “Iedereen was heel enthousiast en benieuwd naar het vervolg,” constateerde Dorgelo tot zijn vreugde. “Lezen maakt je leven rijker, geeft je verbeelding alle ruimte en leert je dat er veel méér is dan wat je elke dag om je heen ziet. Lezen maakt je wereldwijzer. Daarbij is het gewoon heerlijk om te doen.”