Stakingsdag agrariërs: ‘wij geven niet op”

do 23 juni 2022 Hardenberg

“Het was een geweldige dag met schitterend weer, een grote opkomst en grote saamhorigheid, maar de allesoverheersende vraag is natuurlijk: is de boodschap overgekomen in politiek Den Haag?. Belangrijk is dat beslissingen worden genomen op basis van gemeten waardes en niet op basis van aannames.”

 Melkveehoudster Everdien Kuiper uit Sibculo heeft er goede hoop op dat de politiek langzaamaan overtuigd raakt dat de voorgestelde stikstofmaatregelen voor de agrariërs een stap te ver gaan. De Kamer debatteert er vandaag over. “Als het positief uitpakt zijn we natuurlijk blij en kunnen we met een gerust hart de draad weer normaal oppakken. Zo niet, dan zullen er ongetwijfeld meerdere en wellicht hardere acties volgen, maar wat dat dan zal zijn weten we nog niet. De actiebereidheid onder de agrariërs is in elk geval groot. We geven niet op,” meent de Sibculose, die min of meer aanspreekpunt is van een zogeheten ‘trekkergroep’ uit Hardenberg en omstreken.  

Vanuit die trekkergroep hebben woensdag zo’n 100 agrariërs in Stroe gedemonstreerd. “Het was een lange en vermoeiende rit naar Stroe en op een gegeven moment zaten we met z’n allen in de file. Al met al wel zo’n 2 uur, maar het was de moeite meer dan waard. Uiteindelijk staat ons voortbestaan op het spel. Kijk ik alleen al naar ons eigen bedrijf, dan zouden wij met de huidige maatregelen liefst 47% per hectare stikstof moeten reduceren. Dat is gewoon niet haalbaar. En nog afgezien van andere maatregelen, waar we ook mee te maken hebben/krijgen. Het is schrijnend, want we hebben een prachtig bedrijf, gesitueerd in een landbouwontwikkelingsgebied met 105 melkkoeien, goede opvolging geregeld, maar doordat wij omringd worden door 2 natura 2000 gebieden (Beerze en De Engbertsdijksvenen), zouden wij dusdanig moeten reduceren dat het voortbestaan in het gedrang komt. Kan echt niet en dan te bedenken dat Nederland het enige land in Europa is dat zichzelf een stikstofnorm heeft opgelegd,” meent Kuiper, die het stikstofdebat vandaag uiteraard met argusogen volgt. 

De Sibculose ervaart tot nog toe veel begrip bij de burgers in Nederland voor het standpunt van de boeren en hoopt dat dat in de toekomst ook zo blijft. Ze heeft haar hoop met name ook gevestigd op de gemeente Hardenberg en de provincie Overijssel. “Zij hebben altijd een groot hart voor de agrariërs getoond en de druk zal nu ook van hen moeten komen om dit hele onzalige idee over de stikstofreductie van tafel te krijgen. Temeer ook omdat minder agrariërs bijvoorbeeld uiteindelijk ook minder werkgelegenheid zal opleveren. Er hangt echt heel veel van af wat de politiek gaat beslissen. Ik hoop echt dat ze tot inkeer komen en wij nooit meer hoeven te protesteren ook al was het supergezellig in Stroe. De dag was leuk, maar de aanleiding allerminst.” 

In Nederland moet de stikstofuitstoot, voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door de landbouw, significant omlaag om natuurgebieden de kans te geven te herstellen. Vrijdag maakte minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal de stikstofdoelen bekend. Die zijn voornamelijk voor boeren ingrijpend.

Afbeelding