Afbeelding

Raad gaat voor maatwerk bij plaatsing kleine windturbines bij agrarische bedrijven

wo 22 juni 2022 Hardenberg

De gemeenteraad van Hardenberg heeft dinsdag met 19 stemmen voor en 11 tegen, een (gewijzigd) bestemmingsplan aangenomen waarbij het, onder voorwaarden, mogelijk wordt kleine windturbines bij agrarische bedrijven in met name het zogenaamde beekdal-, essen- en hoevenlandschap te plaatsen.

Het college had, in het kader van het bestemmingsplan Buitengebied Hardenberg, kleine windturbines bij agrarische bedrijven,voorgesteld geen windturbines mogelijk te maken in de beekdalen en de essen- en hoevenlandschappen.

Maatwerk

Met name CDA, VVD, PvdA, D66 en GroenLinks kwamen hiertegen in het geweer en dienden een amendement (wijzigingsvoorstel) in. Zij zijn van mening dat er locaties denkbaar zijn waar een kleine windturbine geen afbreuk doet aan het landschapsbeeld. Ook zijn zij van mening dat het onder voorwaarden toestaan van kleine windmolens de transitie bevordert, die de agrarische sector momenteel doormaakt op het gebied van duurzaamheidseisen en het energie neutraal ondernemen hierbij een zeer belangrijke pijler is.

Verwondering in de raad ontstond er bij de bespreking van dit onderwerp met name over de houding van OpKoers.Nu, dat tegen het amendement stemde. 50 Plus stemde ook tegen omdat de partij in z’n algemeenheid tegen het plaatsen van windmolens is,” zo verklaarde fractievoorzitter Gijs Schuurman.