Afbeelding

Vroege Schapenscheerderskoude...

di 24 mei 2022

Eindelijk is er wat verlichting opgetreden betreffende de droogte die in sommige delen van ons land erg hardnekkig was. Afgelopen maandagavond was voorlopig weer even het echte regenmoment van de week. Het blijft weliswaar licht wisselvallig de rest van de week maar grote sommen water worden niet verwacht. Dat heeft alles te maken met een ander type stroming waarmee we te maken krijgen het tweede gedeelte van deze week. Die stroming tendeert namelijk naar noordwest en later zelfs pal noord. Vanuit die hoek wordt ronduit koele Noordzeelucht meegenomen van vrij hoge breedten. Het lijdt geen twijfel dat de verwenmaxima van vorige week (tot lokaal 30 graden) er niet meer bij zullen zijn in het Torengebied.

Middagwaarden tussen 15 en 17 graden worden zo’n beetje de norm tijdens het Hemelvaartsweekeinde. Dat mogen we gerust zeer koel noemen. Veel zon zal er niet zijn en veel wind staat er evenmin. Met af en toe dus kans op die frisse bui zal het weerbeeld niet belabberd zijn, maar uit de kunst wordt het geenszins. Toch zullen er een flink aantal dagdelen zijn de komende dagen die zich prima lenen voor diverse buitenactiviteiten, bijvoorbeeld op de vele campings die er zijn in deze contreien.

Een krachtige rug van hoge druk gaat zich opwerpen op de oceaan en de spil komt tussen Engeland en Zuid-Groenland te liggen. Lage druk gaat zich boven Finland ophouden. Tussen deze drukgebieden komt dus die onderkoelde noordstroming te staan met fris meiweer. Het patroon lijkt een beetje op de traditionele schapenscheerderskou die we wellicht uit de kalenderklimatologie kennen. Normaliter treedt die pas eind juni op. Als reactie op warm juniweer volgt dan regelmatig een koele reactie later in de maand. Vanwege de koelte en bewolking in die periode werden vroeger vooral de schapen geschoren. De impact van de felle junizon op de kale huiden was dan immers een stuk minder. Waarschijnlijk schuift het koude hogedrukgebied later door naar Scandinavië en dat zou een gunstige zet kunnen zijn. Dan ruimt de wind naar het noordoosten of oosten en kan warmere en drogere lucht geleidelijk onze kant op gaan komen.


Marc Putto

www.weerprimeur.nl