Afbeelding

Volgende week jas koeler

di 17 mei 2022

Mei doet het best goed dit jaar. Afgelopen zondag mochten we onze eerste officiƫle zomerse dag verwelkomen en ook dezer dagen is het ronduit zomers te noemen. Wel neemt de kans op enkele buien toe, zoals richting donderdag. Ook op vrijdag houden we het niet droog en zelfs in het weekend is er geen garantie op volledig droge condities.

Op vrijdag (waarschijnlijk het tweede dagdeel) ligt een stoet buien georganiseerd voor ons klaar en trekt binnen pakweg een uur over  Onweer is mogelijk, maar grote regenhoeveelheden verwacht ik niet. Met wat geluk bereiken de buien ons net niet, maar dat zullen we dan wel merken die vrijdag..

Momenteel zitten we exact op het maandgemiddelde qua temperatuur voor de maand mei.

Dat bedraagt 13,5 graden voor deze omgeving. Dit soort warme dagen schroeven het gemiddelde nog iets op, maar de komende week wordt het een jas koeler in Nederland. Mogelijk komen we dan zelfs iets lager dan normaal uit thermisch (over een dag of tien). 

De warme stroming met luchtaanvoer vanuit Spanje die we momenteel nog in huis hebben, gaat plaatsmaken voor een normaal Hollands weerbeeld met instroom vanuit het vrij koele westen.

Vanaf vrijdag valt er periodiek regen of enkele buien en komt de temperatuur dus op een lager plan uit. Meestal zal het tussen de 16 en 20 graden zijn overdag in het Torengebied..

De wind ruimt het weekend al naar richtingen tussen zuid en west. Tussendoor zullen er zeker heel goede momenten zijn komende week, maar die paraplu wel bij de hand houden tijdens een fietstocht bijvoorbeeld.

Zicht op een nieuwe warmteoprisping van enige duur na de aanstaande week is er niet. Weerkaarten voor de middellange termijn geven weliswaar weer een paar dagen met flinke opwarming, maar langdurige meiwarmte is nog niet op te merken.

De zomerprognoses druppelen nog binnen en er lijkt een opvallende eensgezindheid omtrent het verloop van de komende weerkundige zomer die op 1 juni begint. Tamelijk droog, zonnig en warm zijn zo de kernwoorden, dus het ziet er best goed uit voor het weerbeeld in de Lage Landen..


Marc Putto

www.weerprimeur.nl