"Omrijdroute zorgt voor overlast"

do 19 mei 2022

De afsluiting van de stuw bij Junne door de gemeente Ommen, in afwachting van de realisering van een nieuwe brug, heeft negatieve consequenties voor het verkeer en de wegen in de gemeente Hardenberg. Dat stelt de fractie van het CDA Hardenberg in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. 

De christendemocraten vragen het Hardenbergse college in de brief onder meer in contact te treden met B&W van Ommen om de realisatie van de brug, die al heel lang op zich laat wachten, te bespoedigen. Volgens het CDA rijdt het meeste verkeer nu een omrijdroute via de Willemsdijk. "Op dit moment de enige noord-zuidverbinding voor het landbouwverkeer tussen Ommen en Hardenberg. Dit veroorzaakt veel verkeersbewegingen en overlast in het gebied van Grote Beltenweg en de Oldemeyer. Dit gebied staat vooral bekend om zijn vele campings en recreatieve voorzieningen." 


Gevaarlijk 

Het CDA wil van het college in Hardenberg weten of het op de hoogte is van de huidige situatie en of B&W het met zijn fractie eens is dat de omrijdroute gevaarlijke situaties met zich mee kan brengen voor inwoners en recreanten in Hardenberg. Verder stelt het CDA dat het vele verkeer ook nadelige gevolgen heeft voor de bermen en dat ook dit tot gevaarlijke situaties kan leiden. De partij wil graag weten hoe B&W hier tegenaan kijken en vraagt zich af of de gemeente Hardenberg eventuele kosten wil verhalen op de gemeente Ommen. Temeer omdat Ommen heeft aangegeven gedupeerden van de omrijdroute tegemoet te willen komen.


Bezwaarprocedures

Omdat de constructie van de stuw Junne in slechte conditie verkeerde besloot de gemeente Ommen begin 2017 al, op verzoek van Waterschap Vechtstromen, de brug over de stuw per direct af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Vervolgens werd de brug fysiek afgesloten voor zwaar landbouw- en vrachtverkeer en werd een omleidingsroute ingesteld. De afsluiting leidde tot diverse bezwaren van met name bedrijven met agrarische bestemmingen in het gebied. Door het verloop van deze bezwaren en procedures van onder meer buurtbewoners die vrezen dat de nieuwe brug leidt tot meer sluipverkeer, duurt de realisatie van de brug langer dan was gepland. De gemeente Ommen liet eerder al weten dat de aanleg van de nieuwe brug wel door de gemeente in procedure is genomen, maar dat de echte start van de bouwwerkzaamheden niet te noemen is zolang de procedure voor het onherroepelijk zijn van de omgevingsvergunning niet is afgerond.