D.D.D.-kampioen Damon Winter (links), links, in actie tegen de latere toernooiwinnaar en Friese damkampioen Jan van Dijk.
D.D.D.-kampioen Damon Winter (links), links, in actie tegen de latere toernooiwinnaar en Friese damkampioen Jan van Dijk. Jan Siegers

Jan is beste dammer

zo 15 mei 2022 Dedemsvaart

Jan van Dijk is winnaar geworden van het AD&M Vaart & Vecht sneldamtoernooi, dat voor de 47e keer werd gehouden. Liefst 36 dammers uit de wijde regio mocht voorzitter Gert Brink van de Dedemsvaartse damvereniging D.D.D. in de Baron welkom heten. 

Na uitleg over de spelregels was het de beurt aan Dick Willems om namens sponsor AD&M Administratie en Belastingadvies uit Hardenberg de eerste zet te doen. Dat gebeurde aan het bord van de ex voorzitter van de Hardenbergse damclub Gerben Overweg. 

In de hoofdgroep, groep A en in groep B moesten de spelers negen partijen spelen met als speltempo 5 minuten en een bonus van vijf seconden per gedane zet. Een speltempo wat altijd garant staat voor veel spektakel. 

Winnaars

Na een kleine vier uur spelen en de nodige barrages kon de stand opgemaakt worden. Als toernooiwinnaar, en dat lag ook wel in de lijn van de verwachting, kwam de Friese kampioen en ex deelnemer aan het Nederlands damkampioenschap, Jan van Dijk uit Wolvega uit de bus. Een goede prestatie leverde de Dedemsvaarter Bert Aalberts door derde te worden in deze klasse. De B groep werd overtuigend gewonnen door de Vriezenvener Bertwin Letteboer. Groep C was een prooi voor Lauran Hazen uit Zuidwolde. De hoogste prijs in de D groep ging naar de Hardenberger Gerben Overweg. Voorzitter Gert Brink, die kon terugzien op een zeer geslaagd Vaart & Vechttoernooi, reikte na afloop de prijzen uit.