Afbeelding
G. Brokelman

Leerlingen De Vonder kweken voortaan hun eigen groenten

do 12 mei 2022 Hardenberg

Met de hulp van enkele leerlingen opende wethouder Alwin te Rietstap op woensdag 12 mei op feestelijke wijze de schoolmoestuin op SBO De Vonder. Na de officiële opening hebben alle klassen een moestuinles gehad waarbij met behulp van een echte tomaat een tomatenplant gezaaid werd. De feestelijke dag werd op het plein compleet gemaakt met muziek en spelletjes die werden opgezet door gewoon actief Hardenberg.

“De wens lag er al jaren om een schoolmoestuin op te zetten voor de kinderen. We hebben een prachtige tuin achter de school en de leerlingen vinden het ook erg leuk om daar in bezig te zijn”, vertelt Monique van der Boon, van De Vonder. Naast het moestuingedeelte, dat een plek krijgt in het lesaanbod, wordt er momenteel door de leerlingen in de Talentstudio ‘Natuur’ gewerkt aan een insectenhotel en blotevoetenpad. 

De school heeft voor het opstarten van de schoolmoestuin een externe moestuincoach ingeschakeld, gebruikmakend van de subsidie van Jong Leren Eten. Een moestuincoach biedt ondersteuning bij het aanleggen van de schoolmoestuin, de organisatie, het teeltplan en -schema en kan ook moestuinlessen verzorgen. ‘Voor mij als moestuincoach is het belangrijk dat kinderen plezier beleven aan moestuinieren en dat het voor kinderen overzichtelijk is. Ik kies voor groenten die makkelijk te kweken zijn, snel te oogsten en daarmee extra leuk om te beginnen”, aldus moestuincoach Marije Woertman van ‘De leukste moestuin’.

Door het ondersteuningsaanbod ‘Gezonde school’ wordt het ook mogelijk om naast de moestuin dit project verder uit te rollen in school. Zodra er geoogst kan worden, wordt de eigen geteelde groente ook gebruikt tijdens de kooklessen in de Talentstudio ‘Koken’.

Maand van de Schooltuin

Van 9 tot en met 31 mei is de eerste editie van de ‘Maand van de Schooltuin’. Deze themamaand is in het leven geroepen om kinderen te laten ontdekken hoe ze zelf groente en fruit kunnen zaaien, verzorgen en oogsten. “Als school vinden wij het belangrijk dat onze leerlingen weten hoe voedsel wordt verbouwd en dat ze leren wat gezond is. Door groente uit eigen tuin te gebruiken tijdens de kooklessen leren kinderen ook dat gezond eten erg lekker is”.

De Maand van de Schooltuin is een initiatief van de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. Zij vinden dat ieder kind in de basisschoolleeftijd toegang moet hebben tot een schooltuin. Zo draagt zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groenten, fruit en bloemen bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. Een schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen.

Afbeelding