Plannen voor windpark bij Langeveen

di 10 mei 2022

Oude Nijeweeme BV uit Langeveen en duurzaam energiebedrijf Pure Energie uit Enschede hebben een initiatief voor twee moderne windmolens nabij Langeveen: Windpark Langeveen. De windmolens zijn beoogd ten noordoosten van Langeveen, tussen de grens met Duitsland en de Witteweg/Hardenbergerweg, vlakbij de landsgrens. Op dinsdag 24 mei organiseren Oude Nijeweeme BV en Pure Energie een informatieavond in café Waaijer in Langeveen.


De initiatiefnemers gaan uit van windmolens met een ashoogte van circa 160 meter en een rotordiameter van circa 160 meter. Daarmee is de tiphoogte circa 240 meter. Nader onderzoek wijst uit hoe groot de windmolens exact worden. De verwachte opbrengst van de twee beoogde windmolens van Windpark Langeveen samen is circa 40 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar, dat is circa 46 procent van het totale elektriciteitsgebruik in de gemeente Tubbergen.

Het idee voor Windpark Langeveen verkeert in een pril stadium. Er lopen nog geen formele procedures om een vergunning hiervoor te verkrijgen. Eerst gaan Oude Nijeweeme BV en Pure Energie graag met de omgeving in gesprek. Daarom wordt op 24 mei een informatieavond gehouden bij café-restaurant Waaijer aan de Hardenbergerweg 275 in Langeveen. Iedereen die hier in geïnteresseerd is, is welkom. Deze informatieavond begint om 19.30 uur.


Omgevingsraad

Om het windpark te kunnen realiseren, is er een omgevingsvergunning nodig. Om deze vergunning te kunnen aanvragen, is een gedetailleerd plan nodig. In dat plan staat onder andere waar de windmolens komen, hoe groot ze worden en of er wordt voldaan aan regelgeving – onder andere voor geluid, slagschaduw en natuur. Graag betrekken de initiatiefnemers omwonenden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en andere geïnteresseerden bij het maken van dit plan. De onderzoeken die worden gedaan voor het plan geven inzicht in wat het betekent voor de omgeving als de windmolens er staan. Ook horen de initiatiefnemers graag wat aandachtpunten zijn vanuit de omgeving. Er kan dan worden onderzocht of daar in het plan rekening mee kan worden gehouden. Daarom stellen de initiatiefnemers voor een omgevingsraad in te richten. Daaraan kunnen omwonenden, bedrijven en maatschappelijke organisaties deelnemen. Samen met de omgevingsraad kan het plan worden besproken maar ook andere onderwerpen waar de leden het over willen hebben. Wie hierin geïnteresseerd is, kan contact opnemen via info@windparklangeveen.nl.


Website en nieuwsbrief

Op www.windparklangeveen.nl staat meer informatie. Ook kan iedereen die wil zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief over Windpark Langeveen. Deze nieuwsbrief wordt voor de initiatiefnemers het belangrijkste communicatiemiddel, dus het advies is dat belangstellenden zich hiervoor aanmelden. De initiatiefnemers zijn verder bereikbaar via info@windparklangeveen.nl.