Lokale Inclusie agenda in de maak

di 10 mei 2022

Iedereen moet naar vermogen mee kunnen doen. Dat is het belangrijkste uitgangspunt van het plan voor een nieuwe Inclusie agenda, dat de gemeenteraad van Ommen onlangs heeft goedgekeurd op voorwaarde dat het plan niet onder in de la belandt, maar dat er ook echt actie wordt ondernomen. 

"En daar zijn we druk mee," vertelt Ina Jaspers. Zij heeft namens het Ommer Overlegorgaan Gehandicapten (O.O.G) zitting in de werkgroep Inclusie Agenda Ommen, dat zich intensief met dit onderwerp bezighoudt. 


Brede aanpak

Ina heeft meer dan 42 jaar in de Gehandicaptenzorg gewerkt. Het onderwerp ligt haar dan ook na aan het hart. "Inclusie is een heel breed terrein. Je hebt het daarbij over gehandicapten, maar bijvoorbeeld ook over laaggeletterden en vluchtelingen of over jeugd, werk en inkomen. Iedereen wil zelfstandigheid hebben en dat moet zo breed mogelijk toegejuicht worden. In theorie is dat makkelijk gezegd, maar in de praktijk laten instanties bij bijvoorbeeld de aanleg van wegen of realisering van woonwijken hier en daar nog wel eens steken vallen. Dat gebeurt niet uit onwil, maar soms is het ook gewoon onwetendheid of een kwestie van onvoldoende kennis. Het kan dan ook altijd beter. En ja, ik begrijp dat er niet voor elke handicap een aanpassing gemaakt kan worden, maar het is wel belangrijk dat iedereen er alert op is," meent Jaspers, die communicatie over Inclusie essentieel noemt om het onderwerp blijvend onder de aandacht te houden. 


Informatie ophalen

Voor de lokale agenda is besloten niet lijdzaam af te wachten totdat zich 'een probleem' voordoet, maar actief informatie te verzamelen om antwoorden te kunnen geven op vragen als: hoe staat Ommen ervoor en wat kan/moet er verbeterd worden. "De lokale agenda moet geen statisch geheel worden, maar een dynamisch model, wat voortdurend aangepast kan worden. We zijn als werkgroep inmiddels gestart met het verzamelen van informatie. Dat gebeurt onder meer middels zogenaamde gesprekstafels. Als werkgroep bezoeken we scholen, inloophuizen, het sociaal café, vluchtelingenwerk, maar we gaan bijvoorbeeld ook op werkbezoek bij Larcom om daar wensen, ideeën te inventariseren. Al die zaken proberen we in dit tweede kwartaal van het jaar af te ronden om uiteindelijk tot een mooie Inclusie agenda te komen",  aldus Jaspers.