Afbeelding
Foto Theo Dedemsvaart.

Geschiedenis

ma 9 mei 2022

Niemand in onze dorpen zal het ontgaan zijn, maar voor de overige lezers in het Torengebied vestig ik er nog een keer de aandacht op. In Dedemsvaart en Balkbrug zijn STOLPERSTEINE aangebracht. Letterlijk: struikelstenen. Het plaatsen van Stolpersteine is een Europese aangelegenheid. Voor het voormalig huis van iedere in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Jood of Jodin zijn in de trottoir gedenkplaatjes aangebracht met een QR-code voor meer informatie. We mogen de vermoorde Joden en ook de andere slachtoffers van oorlogsgeweld nooit vergeten en we moeten er alles aan doen om de waanzin te stoppen.


Om even bij de geschiedenis te blijven. In Dedemsvaart bestaat sinds kort de MEERPALENroute. Een meerpaal is oorspronkelijk een vaak zwarte paal naast of in het water, waar de schepen met touwen aan werden aangelegd. Zo'n paal wordt ook wel een dukdalf genoemd. Anderen zeggen, dat alleen het metalen kapje op de paal de dukdalf is. Bij veel historische panden (vaak langs de vaart) zijn deze meerpalen geplaatst. Ze zijn voorzien van een QR-code voor meer informatie. 


Verder hebben we in Dedemsvaart natuurlijk de Kalkhovens, de Gashouder, het Landbouwmuseum en nooit te vergeten de Tuinen Mien Ruys. Dedemsvaart houdt de geschiedenis levend. Laten we ook blijven werken aan de toekomst.


Bert Linde