Kerken flink onder handen

di 10 mei 2022 Hardenberg

De laatste jaren is er nauwelijks groot onderhoud gepleegd aan de kerkgebouwen van de PKN Hardenberg-Heemse, maar dat gaat veranderen. Zowel de Stephanuskerk als de Höftekerk in het centrum van stad Hardenberg worden flink onder handen genomen. Dinsdag 10 mei zijn de werkzaamheden gestart met het verwijderen van de haantjes op de torens van de kerken, onder het toeziend oog van Johan Nijeboer en Jan Otten, die de bouwcommissie vormen binnen het College van kerkrentmeesters.

“De conditie van de goten is slecht en die moeten deels vervangen worden. Ook is op meerdere plaatsen houtrot geconstateerd, wat gerepareerd/vervangen wordt. Verder moet onder meer ook het pannendak van de Stephanuskerk worden hersteld en de leien opnieuw vastgezet worden bij de Höftekerk. Ook zal er verfwerk uitgevoerd worden op basis van een deskundig verftechnisch advies. 

Monumentenzorg

Het onderhoud is lang uitgesteld vanwege discussies over al dan niet het behoud van beide kerken. Inmiddels is besloten beide kerkgebouwen aan te houden. De Stephanuskerk wordt aan een kerkgenootschap verhuurd, maar wij als PKN mogen de kerk wel blijven gebruiken voor rouw en trouw. De Höftekerk gebruiken we nu wekelijks voor onze diensten en andere bijeenkomsten”, licht Otten het groot onderhoud toe, waarvoor de PKN Hardenberg-Heemse een Rijkssubsidie voor het in stand houden van Monumenten toegekend heeft gekregen omdat beide kerken onder Monumentenzorg vallen. Daarmee kan een deel van de kosten worden betaald. “Afgevaardigden van Monumentenzorg komen uiteindelijk ook kijken of hun geld goed besteed is”, lacht Jan.  

Hans doet het

Voor de uitvoering van het groot onderhoud heeft er een aanbesteding plaatsgevonden. “Er waren eerst drie kandidaten, waaronder twee uit Hardenberg, maar alleen Roald Hans uit Vriezenveen wilde een offerte uitbrengen en hij is uiteindelijk ook gekozen als hoofdaannemer”, licht Otten de gang van zaken rond de renovatie toe.

Overlast

Volgens de bouwcommissie is het streven erop gericht dat alle onderhoudswerkzaamheden voor de zomervakantie afgerond zijn. “Tot die tijd zullen de kerkgebouwen voor een deel ‘in de steigers’ blijven staan. Voor de veiligheid hebben wij bouwhekken rondom de kerken geplaatst. De kerkgebouwen blijven wel toegankelijk. We realiseren ons dat de renovatie enige overlast voor omwonenden met zich mee kan brengen, maar hopen op begrip daarvoor en zullen uiteraard proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken”.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding