Afbeelding

Beerzerveld wil bouwen in Beerzerveld

vr 6 mei 2022 Ommen

Beerzerveld wil woningen voor de eigen inwoners. De vraag naar woningen is groot, maar beschikbare woningen zijn er niet. Het Platform Beerzerveld en Mariënberg wil daar verandering in brengen, mogelijk met een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

In de huidige huizenmarkt, met torenhoge vraagprijzen is het op dit moment moeilijk een woning te kopen. En als je al een woning vindt zal deze niet in Beerzerveld staan. Beerzerveld kent, in tegenstelling tot Mariënberg, de afgelopen jaren weinig nieuwbouw van huizen. Voor starters op de woningmarkt, maar ook voor de gezinnen en senioren zijn er geen mogelijkheden om te bouwen in Beerzerveld. Mensen blijven wonen waar ze al jaren wonen, er is geen doorstroming in de huizenmarkt. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid en de toekomst van het dorp. Het Platform Beerzerveld en Mariënberg wil dit samen met de bewoners van Beerzerveld veranderen.

Een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) biedt licht aan de horizon. Met een CPO kun je als inwoners kiezen wie er in Beerzerveld komt te wonen en dat wil de Beerzervelder zelf zijn. Dat werd wel duidelijk op de informatie avond op 20 april, waar in het bijzijn van ruim negentig inwoners van Beerzerveld uitleg werd gegeven over wonen in Beerzerveld. Dat de belangstelling hiervoor groot was, blijkt wel uit de zeventig aanmeldingen voor een woning. Er is vraag naar starters- en seniorenwoningen, zowel in de koop- als de huursector.

Snelste weg

Het Platform gaat nu in gesprek met de provincie Overijssel en de gemeente Ommen. Op dit moment wordt het Platform al ambtelijk ondersteund door provincie Overijssel, daarnaast zal er op 19 mei een vervolggesprek plaats vinden met de gemeente Ommen. Wethouder Bart Jasper Faijer, nu nog portefeuillehouder wonen binnen de bebouwde kom, komt naar Beerzerveld om te kijken wat de snelste weg is om woningen in Beerzerveld gerealiseerd te krijgen. Medio juni hoopt het Platform de nieuwgekozen gemeenteraad van Ommen op bezoek te krijgen.

Nieuwe wet

Gemeenten mogen binnenkort meer woningen toewijzen aan eigen inwoners. De huisvestingswet zal hiervoor worden gewijzigd. Een belangrijk punt in deze wetwijziging is, dat het belangrijk is dat jongeren en gezinnen de kans krijgen om in hun eigen dorp te blijven wonen waar ze zijn opgegroeid. Ook moeten ouderen kunnen blijven wonen in hun eigen dorp als ze bijvoorbeeld mantelzorg nodig hebben. De gemeenteraad van Ommen heeft met de uitgebrachte en aangenomen motie op 1 april 2021, genaamd: “Burgerinitiatief Beerzerveld”, hiervoor al groen licht gegeven. Het Platform Beerzerveld en Mariënberg wil in goed overleg met zowel de bewoners, de provincie en de gemeente zorgen dat er zo snel als mogelijk is, kan worden begonnen met de huizenbouw in Beerzerveld.

Het Platform is nog op zoek naar een naam voor het nieuwbouwproject, als u een leuke neem weet, mail dit naar info@platformbm.nl.