Afbeelding

Rond het weekend buienkans

di 3 mei 2022

Mei op de kalender inmiddels en de week begon koud met zowaar matige vorst vlak boven het gras bij Groningen. Ook in het Torengebied vroor het op veel plaatsen nog licht. Voornaamste oorzaak van die soms nog matineuze vorstige perikelen is de droogte van de grond. In heldere omstandigheden met weinig wind kan de temperatuur extra dalen boven die droge grond. Bij vochtiger grond treedt de condensatie van de afkoelende lucht eerder op zodat de temperatuur niet veel verder kan dalen. Bij condensatie komt warmte vrij zoals we vroeger op school leerden.

Geen nachtvorstperikelen meer de komende dagen bij door onder andere de aanwezigheid van wolken gedurende de nacht. Ook is de aangevoerde luchtsoort niet meer zo koud. 

Het tweede deel van deze week verloopt nog prima met temperaturen tussen 15-20 graden.

Er staat weinig wind meestentijds en de zon schijnt vaak goed door. Richting weekend trekt een hogedrukgebied tijdelijk even naar Schotland. Met een iets koelere noordwester wordt dan meer bewolking meegenomen met vooral rond zaterdag een buienkans. Het gaat met nadruk niet om grote hoeveelheden. Het lijkt meer op een bui voor het stof. Na het weekend komt een nieuw hogedrukgebied via het zuidwesten binnen en lijkt zich later naar het oosten van Europa te verplaatsen. In combinatie met lagedrukactiviteiten ten westen van Ierland zou dit richting half mei een duidelijke stijging van temperatuur kunnen geven. Dan kunnen we alvast denken aan een graad of 25 en als de omstandigheden ideaal gaan worden is uitloop richting de 30 graden zelfs niet ondenkbaar. Meiwarmte is net als aprilwarmte zelden van lange duur, dus als het even echt warm wordt, ligt de koelere lucht alweer snel op de loer. Die temperatuuropbouw richting die 30 graden is zeker in mei vaak te veel voor de atmosfeer. Tegelijkertijd met het oplopen van de temperaturen neemt doorgaans de neerslagkans toe. Maar vanwege de droge bovenlaag van de grond zou het kunnen meevallen met de eventuele (onweers) buien.

Mei 2008 was tamelijk uniek. Die maand verliep zeer zonnig, zeer warm en zeer droog in het land.


Marc Putto

www.weerprimeur.nl