Tijdens de eerste schooldag van de Oekraïnse kinderen werd er met name met de ouders gesproken.
Tijdens de eerste schooldag van de Oekraïnse kinderen werd er met name met de ouders gesproken. Gemeente

Oekraïnse kinderen leren bij de Opstap

di 26 april 2022 Hardenberg

Na een officiële kennismakingsochtend op 13 april is de eerste groep Oekraïnse kinderen maandag 25 april voor het eerst naar school gegaan in de gemeente Hardenberg. Er is gestart met 15 kinderen bij de Opstap, locatie obs de Expeditie in Heemse. 

Albert Wilkens, coördinator opvang Oekraïnse kinderen, spreekt van een goede start, waarbij de kinderen mede onthaald werden door de wethouder van onderwijs, Mary Looman. “Zij heeft met name met de ouders gesproken en veel bij de kinderen gekeken. We hebben er bewust weinig ophef van gemaakt, want het is niet niks voor de kinderen om opgevangen te worden in een land, waar je met name de taal niet kent,” vertelt Wilkens. Hij geeft aan dat de meeste kinderen enthousiast aan de slag gingen, maar een aantal begrijpelijkerwijs ook aftastend reageerde in afwachting van wat er allemaal komen gaat. 

Meer leerkrachten nodig

Wilkens verwacht dat er nog wel meer kinderen van Oekraïnse vluchtelingen zullen komen, maar is blij nu al met de opvang te kunnen beginnen. In verband met de beschikbaarheid van leerkrachten gaan de Oekraïnse kinderen deze week donderdag nog naar school. Na de vakantie wordt op 9 mei een doorstart gemaakt met vooralsnog 3 dagen school per week. De Expeditie wil voor de Oekraïnse kinderen met name inspelen op 3 thema’s: Nederlandse taal, samen spelen en cultuur. “Het is voor nu belangrijk dat de kinderen lekker in hun vel komen te zitten. Ondertussen proberen wij ons te verdiepen in het Oekraïns (voorschoolse) onderwijs, dat enigszins verschilt van de onze, om daar te zijner tijd zoveel mogelijk op in te kunnen spelen.” Wilkens heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt met de kinderen en hoopt dat zij, voor wie dat willen, gauw, maar vooral veilig terug kunnen naar hun eigen land.