Afbeelding

Vocalin geeft Vrijheidsconcert

za 30 april 2022 Coevorden

Projectkoor Vocalin Drenthe verzorgt drie vrijheidsconcerten onder de titel OVERleven in de provincie Drenthe, waaronder een concert op zaterdag 14 mei in de Grote Kerk van Coevorden. De aanvang is 20.00 uur. Uitgevoerd wordt het Requiem van Fauré en een aantal delen van The Peacemakers van Sir Karl Jenkins. Dit alles onder leiding van dirigent Roelof Bosma. Organist Karel van den Berg en het Ensemble Conservatoire (symfonieorkest) zorgen voor de muzikale begeleiding.

De concerten van Vocalin Drenthe hebben altijd een bijzonder karakter. Veelal worden meerdere kunstdisciplines betrokken bij de concerten. Het concert in Coevorden staat in het teken van verbinding en verhalen. Hermien Boesjes en een voorleeskampioen van één van de scholen zullen in het Drents met korte verhalen en gedichten de geschiedenis van Coevorden vertellen. Ook is Radio Coevorden nauw betrokken met film en interviews die samen met kinderen zijn gemaakt.

Het concert OVERleven  is voor een belangrijk deel een eerbetoon aan de Poolse bevrijders.In maart 2022 was het 130 jaar geleden dat Generaal Stanislaw Maczek werd geboren in 1892. Hij was commandant van de 1ste Poolse Pantserdivisie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Requiem van Fauré

De twee kernwoorden van dit muziekstuk zijn intimiteit en gelukzaligheid. Het Requiem behoort tot de bekendste werken van de Fransman Gabriel Urbain Fauré, die jarenlang als koordirigent en organist verbonden was aan de Madeleinekerk in Parijs. De compositie van het Requiem is opgebouwd rond het bekende Pie Jesu. Bij Fauré ligt de nadruk niet op het Dies Irae (de Dag des oordeels), maar op de bevrijding in het Paradijs (In paradisum). Die hoopvolle, harmonische toon staat voorop in dit Requiem.

The Peacemakers van Sir Karl Jenkins

Vocalin Drenthe zingt dit werk dat gebaseerd is op teksten van Maarten Luther King, Francisus van Assisi, Mandela, Gandhi en Anne Frank die op muziek zijn gezet door Sir Karl Jenkins. Hij draagt dit werk op ‘aan allen die zijn gevallen in een gewapend conflict, met name onschuldige burgers.’ Vele aspecten van het begrip Vrede passeren de revue, waardoor het een prachtige ode aan de vrede is. Toegangskaarten voor het concert kosten 20 euro (kinderen tot 16 jaar gratis). Kijk voor meer informatie op www.vocalindrenthe.nl