Video

Burgemeester opent museum Slagharen

zo 1 mei 2022 Hardenberg

Zaterdagmiddag 30 april verrichte burgemeester Offringa de openingshandeling voor het museumjaar 2022 van museum het ‘Oale Meesterhuus’ in Slagharen. Het museum na twee jaar noodgedwongen sluiting vanwege Corona weer open voor publiek.

Aansluitend gaf waarnemend voorzitter Albert Jan Nijboer een korte uitleg over het ontstaan en de doelstelling van het museum. Dat laatste behelst onder meer het in standhouden van het streekgebonden karakter van de dorpen Slagharen, Lutten en Schuinesloot.

Ook de wisselexpositie gaat over het ontstaan van bovengenoemde dorpen. Vanaf december vorig jaar hebben een aantal vrijwilligers gewerkt aan het tot stand komen van deze expositie. Aan de hand van een tijdlijn wordt de ontstaansgeschiedenis van de dorpen prachtig in beeld gebracht.

Zo is er aandacht voor het ontstaan van het veen en de vervening, en het ontstaan van diverse ambachten en beroepen. Ook de stichting van kerken en scholen wordt op een boeiende wijze in beeld gebracht. Al met al een expositie die zeker de moeite van een bezoek waard is!

Er is een tentoonstelling over kleding van vroeger tot nu. Een mooi tijdsbeeld over de ontwikkeling van de kleding in de loop der jaren. Deze is ook te bezichtigen in het museum. Uiteraard is het museum zelf de moeite van het bezoeken meer dan waard, zoals ook burgemeester Offringa aangaf in zijn speech. “Het behoudt van ons erfgoed is onze inzet zeker waard en zou niet kunnen zonder de inzet van de vele vrijwilligers die actief zijn voor het museum. Onder het genot van een drankje en een hapje werden de exposities bekeken en werd er nog gezellig nagepraat”.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding