Valentijn en Brigitte Tas (eigenaren/ directie De Kleine Kunst) Dannis Timmerman (directeur De Kardoen) Janneke Wind en Mirjan Vukkink (directie Het Palet)
Valentijn en Brigitte Tas (eigenaren/ directie De Kleine Kunst) Dannis Timmerman (directeur De Kardoen) Janneke Wind en Mirjan Vukkink (directie Het Palet)

Kindplein Oost komt steeds dichterbij

di 26 april 2022 Ommen


Begin 2021 stemde de gemeenteraad van Ommen unaniem in met de begroting en de uitgangspunten voor Kindplein Oost. Eind 2021 werd door Stichting Floreant (CBS De Kardoen) en stichting OOZ (OBS het Palet) een visiedocument getekend.

“Toen bekend werd dat de locatie bij de Aldi in Ommen beschikbaar was, kwam er na jaren een versnelling in het proces. Deze locatie is gevestigd bij OBS Het Palet. Dit is de uitkomst. Daarnaast ligt de locatie midden in een toekomstige woonwijk, dit betekent doorgroei van leerlingen”, vertelt John Wind van Stichting Floreant (CBS De Kardoen). “Door de plannen van de Aldi kwam in één keer de weg vrij voor nieuwbouw. Daar zijn we erg blij mee”. 

Nieuwbouw voor CBS De Kardoen is noodzakelijk

CBS De Kardoen bestaat uit twee gebouwen, CBS De Kardoen en locatie Het Fluitekruid. Deze gebouwen zijn volledig afgeschreven, laat John Wind weten. “Nieuwbouw voor CBS De Kardoen is noodzakelijk. Dit is al jaren de bedoeling. Maar er was geen uitzicht op een nieuwe locatie. Het Fluitekruid is een nevenlocatie en het was vroeger een kleuterschool. Aan dit gebouw is de laatste tien jaar geen onderhoud gepleegd. Qua ventilatie zijn beide gebouwen niet optimaal. In de zomer te heet en in de winter te koud. Een investering in de ventilatie zou tonnen gaan kosten, dat is dus niet gebeurd. Drie jaar geleden is er wel geïnvesteerd in zonnepanelen. Deze proberen we na de nieuwbouw te hergebruiken op andere scholen”.

Locatie is prima

Het is de bedoeling dat op de nieuwe locatie een nieuwe school komt voor CBS De Kardoen. Deze school wordt gekoppeld aan de bestaande school van OBS Het Palet. Op de nieuwe locatie is ruimte voor de kinderopvang deze verzorgd wordt door kinderopvang De Kleine Kunst. “De locatie is prima. Het is goed bereikbaar voor kinderen uit de verschillende wijken. Het biedt voldoende kansen om tot een mooi Kindplein te komen. De gemeente Ommen neemt het geheel van de infrastructuur onder de loep. Zodat er een goede en veilig situatie ontstaat”, vertelt Dannis Timmerman directeur CBS De Kardoen.

Twee gebouwen met elkaar verbinden

“Hoe het geheel er precies uit komt te zien, is nu nog niet aan te geven. Wij houden het bestaande gebouw. Maar dit zal deels gerenoveerd worden. Daarnaast zijn we van plan om specifieke ruimtes gezamenlijk te gaan gebruiken zoals een handvaardigheid/technieklokaal. Het zou mooi zijn als deze ruimtes gerealiseerd kunnen worden in het hart van de campus en dat dit hart twee schoolgebouwen met elkaar verbindt”, laat de heer Arie de Wit, stichting OOZ weten. “Een ding is zeker: het plein zal ingericht worden met veel ‘groen’ en het gebouw zal ingericht worden met de moderne technieken”, aldus de heer Wind. 

Een kans na jaren

“Het plan van eisen is gereed. In april gaat de architect er mee aan de slag. Dit plan van eisen is samengesteld met de leerkrachten. Er is gekeken welke eisen er nodig zijn voor ’modern’ onderwijs. Van belang is dat je veel kunt bewegen en dat je naar buiten kunt. Natuurlijk wordt de buurt hier ook bij betrokken. Het is fijn dat je na al die jaren een kans krijgt om een gebouw in te richten met bijvoorbeeld leerpleinen en dat je de fysieke ruimte daar goed op kunt aanpassen”, laat de heer Wind weten.

Ouders krijgen keuze

Naast het gebouw gaan de twee scholen en de opvang samenwerken op onderwijsgebied. Met de samenwerking komt er voor de ouders en kinderen ook een keuzemogelijkheid. “Keuze als het gaat om identiteit en onderwijskundig-didactisch concept van twee scholen. Daarnaast is het fijn om inhoudelijk de krachten te bundelen”, vertelt de heer De Wit. Dannis Timmerman: “Het voordeel van Kindplein Oost is de rijkdom die voor ouders ontstaat. Opvang en onderwijs op één plek en ze kunnen kiezen uit verschillende onderwijsconcepten”. “Beide scholen bieden basisonderwijs aan, maar ieder met een eigen sausje daaroverheen”, vertelt Mirjan Vukking, directeur OBS het Palet. “Wat we hopen te voorkomen is dat ouders denken dat we één massale fusieschool gaan worden. Dit is in Kindplein West niet het geval, maar zal ook in Kindplein Oost niet gaan spelen”.

Voorzieningen optimaal gebruiken

John Wind: “We gaan de voorzieningen die we krijgen optimaal gebruiken. Als er een technieklokaal komt, kan het straks zo zijn, dat er vijf leerlingen van CBS De Kardoen gaan samenwerken met vijf leerlingen van OBS Het Palet. De opvang komt in hetzelfde gebouw. Als een leerling van drie jaar al goed kan lezen, kan hij af en toe een uurtje meedoen op de basisschool. Maar als een leerling van vier jaar sociaal nog niet zo ver is, kan de leerling ook een paar uurtjes naar de opvang. We zien heel veel mogelijkheden om samen te werken en we kunnen sneller schakelen”. 

“We kunnen gezamenlijk een extra aanbod doen aan meer- en hoogbegaafde kinderen of nieuwkomers en kinderen die de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen”, vult de heer De Wit aan.

Kinderopvang in Kindplein Oost

De opvang in Kindplein wordt verzorgd door De Kleine Kunst. De Kleine Kunst heeft een kinderdagverblijf aan de Van Reeuwijkstraat en in Kindplein West. In Kindplein West werkt De Kleine Kunst samen met drie basisscholen onder één dak en in Witharen werkt De Kleine Kunst samen met basisschool De Triangel. “Het doel is om in Kindplein Oost de pedagogische visies van de scholen en de kinderopvang nauw op elkaar aan te sluiten, waardoor jonge kinderen een veilige en vertrouwde omgeving ervaren. Hierdoor wordt de stap naar groep 1 voor de kinderen minder spannend. Natuurlijk is het ook fijn dat kinderen uit hetzelfde gezin op één adres terecht kunnen. Dat biedt rust en gemak voor kinderen en ouders”, vertelt Valentijn Tas, eigenaar De Kleine Kunst. 

Samenwerken met de buurt en zorg

Door de scholen en de opvang zal ook samenwerking gezocht worden met de buurt en de zorg. “In de omgeving is het Vlierhuis gevestigd. Hier zouden we prima activiteiten mee kunnen organiseren”, vertelt de heer Wind.

Een mooie uitdaging

Op de vraag wat maakt het Kindplein Oost bijzonder antwoordt de heer De Wit het volgende: “Het Kindplein Oost is het hart in de wijk. Een plek waar alle kinderen van 0 tot 12 jaar elkaar kunnen ontmoeten en zich samen kunnen ontwikkelen”. “Een samenwerking tussen twee onderwijsbesturen en een kinderopvang in een groeiwijk. Een mooie uitdaging om samen aan te gaan”, laat Valentijn Tas weten. “Het proces kost veel tijd, menskracht en geld. Maar iedereen heeft er erg veel zin in. Het project maakt heel veel energie los bij het team, ouders en kinderen. Iedereen is enorm enthousiast en wil er zo snel mogelijk mee aan de slag. Dat iedereen enthousiast is, is een enorme winst”, eindigt de heer Wind het gesprek.

In april is de selectie van architecten. Dan wordt het programma van eisen vertaald naar de eisen van het gebouw. Daarna volgt het aanbestedingstraject. De verwachting is dat de school geopend kan worden voor het schooljaar 2024/2025.