Afbeelding
Mike Rikken

Gemeenteraad zegt wethouder Lansink-Rotgerink vaarwel

wo 13 april 2022 Hardenberg

“Doe hennig an, mar wel rap een bettie”. Met die woorden besloot fractievoorzitter  Annie Kelder van OpKoers.nu dinsdagavond haar speech bij het afscheid van wethouder Lansink-Rotgerink in de gemeente Hardenberg. Het afscheid vond plaats tijdens de eerste reguliere raadsvergadering na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Wethouder Lansink-Rotgerink vertrekt na bijna een jaar actief te zijn geweest in het college van Hardenberg om op korte termijn aan een nieuwe baan te beginnen, zo liet burgemeester Offinga weten. 

Voorafgaand aan de lof, die de scheidende wethouder werd toegezwaaid, plaatste Romano Boshove van GroenLinks, mede namens zijn fractiegenoten van de ChristenUnie, CDA, VVD, D66 en PvdA, nog wel een kritische opmerking. 

Raad niet geïnformeerd

Hij toonde zich verbolgen over het feit dat de wethouder niet aan de raad kenbaar heeft gemaakt waarom hij vroegtijdig stopt. “Het was fraaier geweest als wij als raad tekst en uitleg hadden gekregen en niet als antwoord dat wij het in de krant hadden kunnen lezen,” aldus Boshove met woorden in die trant. Door de raad niet te informeren is de positie van de gemeenteraad geen recht gedaan, aldus de fractieleider van GroenLinks. Niettemin wenste hij de scheidende wethouder alle goeds voor de toekomst. 

Lansink-Rotgerink gaf in zijn dankwoord aan dat er bij het verzenden van het persbericht over zijn vertrek een technische fout is ontstaan, waardoor de raad het persbericht niet had ontvangen. Boshove reageerde daarop met de woorden dat het ook niet te doen gebruikelijk is om alleen een persbericht naar de raad te sturen en dat de ontslagbrief wel hele summiere informatie bevatte. “Dat hoort niet”. 

“PB’s zijn waardevol”

De scheidende wethouder mag de aankondiging van zijn vertrek volgens andere partijen dan niet helemaal goed hebben aangepakt, zijn werk in Hardenberg heeft hij serieus opgepakt,” zo betoogde Annie Kelder van OpKoers. Zij roemde Lansink-Rotgerink om zijn inzet en de prettige samenwerking. Daar sloot burgemeester Offinga zich graag bij aan. Hij prees de scheidende wethouder onder meer om zijn grote betrokkenheid bij de Plaatselijke Belangen in de verschillende kernen. Op zijn beurt roemde Lansink-Rotgerink de fijne samenwerking met de raad en het college, maar ook de grote inzet van de Plaatselijke Belangen en bepleitte hij de belangenorganisaties in de toekomst nog meer positie te geven bij besluitvorming van de raad. “Dat lijkt mij een belangrijk doel voor de toekomst,” aldus de scheidende wethouder, die in de bloemetjes werd gezet en een mand met streekproducten als afscheid meekreeg.