Lezing over de Heer van Heemse en Collendoorn

di 12 april 2022

Johan Smit uit Hardenberg houdt donderdag 21 april een lezing over jonkheer Jacob van Foreest, Heer van Heemse en Collendoorn. Dat gebeurt in het LOC aan de Sportlaan in Hardenberg. De lezing gaat uit van de Historische Verenging Hardenberg. Zowel leden als niet-leden zijn welkom. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.

Jacob van Foreest was tussen 1800 en 1850 de machtigste man van Ambt Hardenberg en een van de rijkste inwoners van Overijssel. Samen met zijn vrouw erfde hij alle bezittingen van de havezaten Heemse, Collendoorn en Gramsbergen. Hij had zoveel land, dat hij van Rheeze tot Coevorden over zijn eigen grond kon rijden.

Van Foreest maakte onder meer het graven van de Dedemsvaart langs Ambt Hardenberg mogelijk en hij was de man die ervoor zorgde dat de woeste gronden van Heemse en Collendoorn onder de inwoners werd verdeeld. Maar anno 2022 is hij in de vergetelheid geraakt, hoewel er wel een straat naar hem is vernoemd in de Hardenberger wijk Marslanden.

Over het leven van deze Heer van Heemse en Collendoorn heeft Johan Smit een boek geschreven, waarin niet alleen de geschiedenis van Jacob van Foreest wordt verteld, maar dat ook een mooi beeld biedt van de lokale geschiedenis.