De oprichtingsakte van de Stichting Verkeersregelaars werd ondertekend op kantoor van Bentum Nijboer Notarissen.
De oprichtingsakte van de Stichting Verkeersregelaars werd ondertekend op kantoor van Bentum Nijboer Notarissen.

Onlangs werd de oprichtingsakte van de nieuwe stichting 'Verkeersregelaars Hardenberg e.o.' notarieel ondertekend door de bestuursleden Peter van den Honert, Jaap Meerveld en Dick de Bügel.

di 12 april 2022

In de zo opvallende gele pakken ‘met de bekende Driehoek’ doen de evenementen-verkeersregelaars hun werk in het drukke verkeer. Bij welk evenement dan ook, veilig en wel. Vooral belangrijk voor gemeenten met een bruisende evenementenkalender, zoals in de regio Hardenberg. “Zonder verkeersregelaars is geen enkel evenement van importantie mogelijk.  Recentelijk is Stad Hardenberg Promotie (SHP) zonder de verkeersregelaarsclub, onderdeel geworden van Stichting Centrummanagement Stad Hardenberg (SCSH) onder aanvoering van centrummanager Leone Wiersma. Daarnaast zijn er ook in Dedemsvaart en Gramsbergen nog twee promotiestichtingen. Hoog tijd dus om onafhankelijk, zelfstandig en breder te kunnen gaan opereren. Als een belangrijke faciliteit en stichting die acht geeft op de veiligheid tijdens evenementen hier", aldus Peter van den Honert, voorzitter en vrijwilliger van de Stichting Verkeersregelaars. 


Drukke agenda

De eerste activiteiten van de Stichting hebben al plaatsgevonden. Onder meer tijdens de praktische verkeersexamens voor basisscholen in Hardenberg. “Wij zijn een pure vrijwilligersorganisatie met alle benodigde kwaliteitseisen. Er staan nu al zo’n 30 evenementen te boek. In een normaal jaar deden we 60-70 kleine en grotere evenementen. Voor dit jaar zal er nog vaker een beroep op ons gedaan worden, want de gemeente Hardenberg verwacht nog meer unieke, verrassende en vernieuwende evenementen. Beroepsmatige, professionele verkeersregelaars zijn voor evenementen niet te betalen. Daar zijn de budgetten niet naar . Al die evenementen moeten we wel bemensen. Nieuwe vrijwillige verkeersregelaars uit alle leeftijdsgroepen (minimaal 18 jaar) zijn dan ook van harte welkom. Daarmee willen we de verkeerskwaliteit tijdens evenementen sowieso vergroten. We gaan richting voldoende medewerkers om geen concessie te hoeven doen aan de hoeveelheid en kwaliteit van de verkeersregelaars en de evenementen. Daarnaast hopen we dat ook bestaande kleine groepen regelaars in met name de kleine kernen willen gaan samenwerken om zo het brede scala aan evenementen te ondersteunen. Want we moeten er wel heel wat doen”, aldus Van den Honert. 


Vrijwilligers

De stichting Verkeersregelaars Hardenberg werkt samen met de stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL), die de theorie-instructie voor evenementenverkeersregelaars faciliteert. Iedere medewerker wordt voorzien van de benodigde attributen, adequate kleding en diverse hulpmiddelen en krijgt extra vaardigheidstraining. Daarnaast leggen de medewerkers een korte e-opleiding af (digitale e-learning voor maximaal 2 uur) en ontvangt men een instructieverklaring, afgegeven door de politie. Daarmee is men voor 12 maanden gecertificeerd om tijdens evenementen handelingen te mogen verrichten. Ook volgt er een regelmatige bijscholing in samenwerking met politie. En …. voor jongeren die ervaring willen opdoen in beveiliging, handhaving enzovoorts kan de ervaring en kennis als verkeersregelaar een prima opstap zijn. Zoals bij iedere stichting moet men ook in de eigen (on)kosten voorzien. Deze kosten bestaan onder andere uit de aanschaf en vervanging van professionele kleding, portofoons, lampen, kosten voor briefings en overige onkosten. De stichting is dan ook genoodzaakt om voor de inzet van haar vrijwilligers een vergoeding te vragen. 


Ook toetreden tot het verkeersregelaarsgilde? Of gebruik maken van de verkeersregelaarspool? Wie verkeersregelaar wil worden, een evenement of festiviteit heeft of iets anders over de stichting Verkeersregelaars wil weten vindt alle informatie op www.verkeersregelaars-hardenberg.nl.