Afbeelding

Paasweekeinde geeft fraai weer

ma 11 april 2022

Snelle afwisselingen in het weer de laatste tijd. En zo kenmerkend voor maanden als maart en april. De eerste tien dagen van april waren de natste van de eeuw met op diverse plaatsen meer dan de hele maandsom. Momenteel is weer een langdurige droge fase aan zet. Waarschijnlijk zou er weer eens wat regen van betekenis kunnen vallen vanaf 22 april. Tot die tijd blijft het veelal droog en het weerbeeld daarbij is eigenlijk ronduit goed te noemen in het noordoosten van Overijssel. Dat mooie weer geldt natuurlijk ook voor andere stekken in het land. 

De allerkoudste nachten (nog -3 graden in Groningen naar maandag) liggen voorlopig achter ons. Scherpe nachtvorsten zijn niet meer aan de orde de eerstkomende etmalen.

Heel keurige temperaturen beleven we dezer dagen met na een warme dinsdag ook nog een zeer acceptabele woensdag en donderdag. Dan ook nog maxima boven die 15 graden. We zien later in de week de luchtdruk weer oplopen boven het Scandinavische en daardoor ruimt de wind via noord naar noordoost. Er komt een meest matige wind te staan rond Pasen en deze voert zoals gebruikelijk in april droge landlucht aan met genoeg ruimte voor de zon.

Het paasweer belooft dan ook prima uit de verf te komen. Van Goede Vrijdag tot en met Tweede Paasdag schijnt de zon regelmatig goed door en is het aangenaam toeven buitenshuis.

De kans op een buitje voor het stof is niet helemaal nul, maar blijft zonder meer beperkt. De nachten worden weer wat frisser tijdens Pasen, maar als gezegd is de vorstkans niet heel groot. Geleidelijk lopen enkele seizoensprognoses binnen. De meest recente schets laat een tamelijk warme (voor)zomer zien deze keer met gerede kans op enkele (onweers)buien. Niet slecht dus en velen zouden hiervoor wel willen tekenen, de landbouwsector voorop. Momenteel heeft de grond nog voldoende vocht na een zeer natte fase de vorige week. Als de droge noordooster wat langer door waait in combinatie met minimaal tien uren aprilzon per dag, droogt juist de bovenste grondlaag enorm op en gaat ook dikwijls verstuiven. We zagen dat wilde gestuif achter de trekker al in maart. Dat komt terug. 

Marc Putto

www.weerprimeur.nl