Afbeelding
Foto Theo Dedemsvaart.

Lezing?

di 12 april 2022 Hardenberg

Zo nu en dan geef ik een lezing. Dat klinkt ernstig, maar eigenlijk vertel ik aan de aanwezigen wat over mijn vak, over het erfrecht en aanverwante zaken en over het levenstestament. En ik beantwoord vragen. 

Veel mensen vinden het moeilijk na te denken en te praten over het leven, de laatste levensfase en het einde. Daarom probeer ik de lezingen wel wat luchtig te houden.

Dat het leven eindigt weet iedereen. Volgens de bij Bijbelkenners bekende Psalm 90 worden we ongeveer zeventig jaar en als we sterk zijn tachtig. Na dit aardse leven begint de eeuwigheid. Hoe dit zal zijn en welke verwachtingen we daarbij hebben is voor iedereen een persoonlijke kwestie. 

De laatste periode van ons leven kan moeilijk zijn. Een afnemende gezondheid en geestelijke achteruitgang komen veel voor. 

Het is goed om voor die laatste periode en daarna wat te regelen. Wie regelt onze zaken als we het zelf niet meer kunnen? Willen we nog wel geopereerd worden als we volledig dement zijn en daarbij nog een andere ernstige kwaal krijgen? Reanimatie in alle gevallen? Euthanasie misschien of zeker niet? En dan de uitvaart? Begrafenis, crematie, kerkdienst of niet? Tenslotte: de erfenis?

Woensdag 13 april kom ik bij de Uitvaartvereniging in de Krim en dinsdag 19 april naar het Crematorium in Hardenberg. Iedereen welkom. 

Bert Linde