Afbeelding

Cbs de MarsWeijde opent het MarsLab

di 12 april 2022 Hardenberg

De wereld verandert voortdurend. Het is een wereld waarin wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen razendsnel gaan, cruciaal voor onze toekomst. We zeggen het al jaren: ‘De jeugd heeft de toekomst.’ Maar hoe bereid je kinderen voor op een toekomst die niemand kent? Cbs de MarsWeijde heeft drie kernwaarden: Samen-Uniek-Nieuwsgierig. 

Het onderwijs op de MarsWeijde is erop gericht om kinderen voor te bereiden op een veranderende wereld. Daarom wordt Wetenschap & Technologie (W&T) geïmplementeerd op school volgens de STEAM-methode (Science, Technology, Engineering, Art en Mathematics. Oftewel: Wetenschap, technologie, ontwerp, kunst en toegepaste wiskunde. Sterker nog: W&T-lessen worden er al gegeven en nu is er ook een speciale ruimte voor gecreëerd: het MarsLab. Een ruimte waarin leerlingen van de school, die sinds 2019 ook een Integraal Kindcentrum (IKC) is, op een unieke manier, samen hun nieuwsgierigheid mogen laten zien. Want nieuwsgierig zijn ze. Dat is ook gebleken tijdens de ‘open dag’ waarop alle leerlingen van de school zich in het MarsLab konden verwonderen. Maar niet voordat deze prachtig ingerichte ruimte officieel werd geopend door niemand minder dan de grote natuurkundige ‘Albert Einstein’. 

Onthulling logo

Geholpen door acht leerlingen werd op vrijdag 8 april het MarsLab logo onthuld. Een logo dat ontworpen is door een creatieve ouder. Nobelprijswinnaar Einstein leidde vervolgens alle groepen langs materiaal dat hen zichtbaar nieuwsgierig maakte, op weg naar Onderzoekend en Ontwerpend Leren, in de vorm van STEAM-onderwijs. Geïntegreerd onderwijs dat aansluit bij de 21e-eeuwse vaardigheden. 

STEAM-opdrachten werken vanuit een thema of probleem en hebben altijd een concreet einddoel voor ogen: een tastbaar eindproduct dat past binnen de belevingswereld van de leerling. Het MarsLab biedt leerlingen de mogelijkheid om, naast techniek, bezig te zijn met Duplo of technisch lego, het programmeren van verschillende robots en treintjes, het ontwerpen van een eigen robot, het ontwerpen van filmpjes via de Green-Screen of Verderkijkdoos en een eigen 3D ontwerp maken, dat ook in het echt geprint kan worden via de 3D printer. Of het nu bouwen is met Kapla en Joinclips of dat de wereld wordt ontdekt door middel van de interactieve wereldbol Orboot; het zijn prachtige middelen die aansluiten op de manier waarop een kind de wereld beleeft. Daarbij wil de school niet alleen intern kijken, maar ook lokale bedrijven betrekken, waarbij kinderen bijvoorbeeld een kijkje in de keuken kunnen krijgen. Als kinderen op die manier in aanraking komen met Wetenschap & Technologie kan dit bijdragen in hun keuze voor het kiezen van een vervolgopleiding. Vanuit nieuwsgierigheid en verwondering worden kinderen op die manier voorbereid op de toekomst. De toekomst van een wereld die de jeugd op wetenschappelijk en technologisch gebied zelf kan ontwikkelen door slechts nieuwsgierig te zijn. Precies zoals Albert Einstein was: Een genie vanuit Nieuwsgierigheid.