Afbeelding

Studenten doen mee aan Maischallenge 2022

ma 11 april 2022 Hardenberg



Studenten Groen, grond & infra uit Hardenberg. Almelo en Doetinchem van het Zone college, de grootste groene opleider in Oost-Nederland, doen mee aan de MaisChallenge 2022. In deze zesde editie strijden zij met 11 teams van andere mbo- en hbo-studenten de komende maanden om het hoogste rendement bij het telen van mais. 

Ze maken hierbij gebruik van het nieuwe smart farming platform van Limagrain: Agrility. Via dit platform kunnen studenten digitaal hun vorderingen bijhouden en via precisielandbouw een efficiëntere teelt realiseren met een betere opbrengst. In januari 2023 wordt de winnaar bekendgemaakt en horen de studenten wie er met de hoofdprijs, een studiereis naar het veredelingsbedrijf van Limagrain in Rilland, naar huis gaat. Rolf: ‘Wat studenten kunnen doen om succesvol te zijn in deze Challenge? Actief meedoen, de theorie goed toepassen in de praktijk en de ervaringen delen op social media.’

Rolf Klooster, docent Groen, grond & infra, begeleidt de studenten uit Hardenberg. “Met deze Challenge kunnen studenten op een praktische en actieve manier aan de slag met belangrijke onderwerpen uit de opleiding, zoals een optimale teelt. Maar ze maken ook kennis met nieuwe aspecten, zoals het inzetten van digitale tools”.



In praktijk oefenen


In de MaïsChallenge gaat het om expertise opdoen, bewustwording en ervaringen uitwisselen met anderen. Specialisten van Limagrain (LG) bezoeken en beoordelen de deelnemende percelen. In Hardenberg ligt het perceel van bijna 2 hectare bij loonbedrijf Hulter in Anerveen. Studenten bezoeken het perceel wekelijks en werken dan aan hun Challenge. Rolf: “Op dit bedrijf maken ze ook kennis met andere onderdelen van de loonwerkpraktijk, zoals cultuurtechnische werken, gps en alle diverse agrarische werkzaamheden. Daarnaast halen de studenten op deze dagen de licentie Gewasbescherming A. In deze lessen leren de studenten veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen, leren ze onkruiden, ziekten en plagen te herkennen en weten ze op welke manieren een teler tot een gezond gewas kan oogsten”.

Toekomst van het vak


LimaGrain Nederland is de initiatiefnemer van de Maischallenge en stelt voor deze editie hun nieuwe smart farming platform Agrility tot de beschikking. ‘Met deze digitale tools kunnen de studenten de maisteelt beter monitoren. Deze zogenaamde precisielandbouw komt in de opleiding Groen, grond & infra ook terug in een speciaal keuzedeel. Studenten leren dan welke instrumenten er zijn voor de inzet van precisielandbouw. Zo worden ze goed voorbereid op hun professionele toekomst, waarin het gebruik van digitale tools bij het maken van een bodemscan steeds normaler wordt. Net als het gebruik van drones en de inzet van andere beslissing ondersteunde systemen om de teelt te kunnen optimaliseren.’

De Challenge startte onlangs met een kick-off bijeenkomst, waarin de verschillende organisatoren, zoals LimaGreen en NJAK aan het woord kwamen. “Studenten gingen ook in groepen aan de slag om de verschillende onderdelen van de maisteelt in beeld te brengen. Ze hebben zo ook veel nieuwe mensen leren kennen. Goed voor het netwerk dus”. Gedurende de MaisChallenge krijgen studenten ook masterclasses over alle aspecten van de teelt van mais. Van grondbewerking en zaaien tot inkuilen op optimale bewaring van het product.

Kennis en ervaring opdoen


Zone.college doet voor de derde keer mee aan de Maischallenge. Bij de eerste editie scoorde het studententeam uit Hardenberg, als enige opleidingsteam, een mooie vierde plek tussen de Nederlandse akkerbouwers en veehouders. Vorig jaar won het studententeam uit Almelo de scholencompetitie. Rolf, namens alle begeleidende docenten: “Wij wensen de studenten veel succes. Dat ze maar heel veel kennis en ervaring mogen opdoen. En ook even buiten hun kaders gaan denken. Want de bodem op waarde leren inschatten en kijken naar de inzet van de juiste tools voor bijvoorbeeld een efficiëntere teelt; ook dat hoort allemaal bij het vak van een professionele loonwerker”.