Afbeelding

Info over windmolens langs de grens online

vr 8 april 2022 Hardenberg

De gemeente Hardenberg heeft op haar website speciaal een pagina ingericht over de ontwikkelingen rond het plaatsen van windmolens in Duitsland, net over de grens bij Kloosterhaar. Op de site staat onder meer informatie over de ruimtelijke procedures en eventuele mogelijkheden voor inspraak.

In Duitsland zijn er plannen voor het bouwen van windmolens in het gebied dat grenst aan de gemeente Hardenberg. Net over de grens, vlak bij Kloosterhaar, is volgens de Duitse gemeenten Uelsen, Wielen en Itterbeck ruimte voor zes windmolens. De inwoners van Kloosterhaar zijn daar verre van blij mee, zij vrezen te worden ingesloten door windmolens omdat ook de gemeente Twenterand en Hardenberg zelf plannen hebben voor het ontwikkelen van windmolenparken in de omgeving van Kloosterhaar.

De gemeente Hardenberg heeft er bij de Duitse buurgemeenten in een eerder stadium al op aangedrongen om vroegtijdig te worden betrokken bij en geïnformeerd over het verloop van de ontwikkelingen. Ook heeft de gemeente juridisch advies ingewonnen bij buitengewoon hoogleraar Gellerman aan de Universiteit van Osnabrück. Hij is gespecialiseerd in het Duitse omgevings- en bouwrecht en heeft uiteengezet hoe de ruimtelijke procedures rond het bouwen van windmolens in Duitsland verlopen. Dit heeft de gemeente inzicht gegeven in de stappen die de Duitse overheden moeten nemen en over de mogelijkheden voor Hardenberg en inwoners om in te spreken. Deze informatie heeft de gemeente vertaald naar informatie die zij met de inwoners kan delen. Deze informatie is te vinden op www.hardenberg.nl/gemeente/gemeente-vervolg/duurzaam-hardenberg/windpark-duitsland.