Afbeelding

Leerlingen genieten in het museum

vr 8 april 2022 Hardenberg

Het Vechtdalinfocentrum/museum in Gramsbergen is per 1 april begonnen aan een nieuw seizoen. Als een van de eerste gasten werden scholieren van cbs De Akker verwelkomd. 

Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de school bezochten de kinderen een ingericht klaslokaal anno 1922. Juffrouw Grietje en bovenmeester Barend ontvingen de leerlingen. Nadat de bovenmeester de schoolbel had geluid, gingen de leerlingen 2 aan 2 naar binnen.Ze moesten naast de oude bankjes gaan staan en toen iedereen binnen was, rustig gaan zitten. De juf controleerde of iedereen de handen goed schoon had gewassen. Twee leerlingen kregen een waarschuwing, omdat er ‘rouwrandjes’ onder de nagels zaten. Netjes met de handen over elkaar, luisterden ze hoe de juffrouw uitlegde hoe ze de lei en griffel moesten gebruiken. Daarna werd klassikaal het aap, noot mies opgedreund en moesten er sommetjes gemaakt worden. Ook werd een verhaal verteld aan de hand van oude schoolplaten. Een leerling die niet goed luisterde of niet stil was, moest bij de bovenmeester komen en werd getooid met een paar ezelsoren in de hoek gezet. Na het instuderen van een oud versje over een onwijs mannetje, die een huisje op het ijs had gebouwd, werden de kinderen getracteerd op limonade onder het toeziend oog van ridder Rinus uit de slag bij Ane. Daarna mochten de kinderen spelen op het museumplein met oude spelletjes; bliklopen, steltlopen, blik gooien, touwtje springen, enzovoorts. De kinderen vonden het geweldig.

Speurtochten

Het museum is wekelijks geopend van dinsdag tot en met zaterdag vanaf 13.30 uur. In het museumwinkeltje zijn nu ook te koop de speurtochten voor het hele gezin: Jochem op speurtocht naar de code van de slag bij Ane en het Vechtdalontdekkingsspel voor gezinnen met wat grotere kinderen, die goed met QR codes om kunnen gaan.

Afbeelding
Afbeelding