Vervolg van voorpagina.

ma 28 maart 2022


WEvisuals

Milou maakt de documentaire niet alleen, dit doet ze samen met WEvisuals, twee jonge ondernemers uit Schuinesloot en De Krim, gevestigd in Balkbrug. "Ik zag werk van hen en wist meteen dat ik hun hulp nodig had. Ik heb hun het plan uitgelegd. Zij gaven aan graag mee te willen werken en zijn enthousiast over het project. Ik heb zelf een onderzoek en draaiboek opgesteld en de eerste opnamen zijn gemaakt. Deze eerste draaidag ging goed en sneller dan gedacht. De opnames heb ik nog niet gezien, maar dit gaat vast goed komen”, vertelt Milou.

Toekomst in handen van de
consument

Op de vraag hoe zie jij de toekomst van de agrarische sector antwoordt Milou het volgende: “De toekomst van de agrarische sector is in handen van de consument. Als de consument iets wil, dan zal er ook voor betaald moeten worden. Vaak praat men als burger over dierenleed, maar als dezelfde burger als consument in de supermarkt staat, wordt er voor een product gekozen met het goedkoopste prijskaartje. Dit zijn vaak producten die niet uit Nederland komen. Andere landen hebben veel lagere standaarden voor het dierenwelzijn waardoor dierenleed vaker en in ergere mate aanwezig is. Mijn vader zegt wel eens, als de burger wil dat wij elke dag de koeien knuffelen, dan kan dat. Maar daar zitten wel kosten aan verbonden die de consument terug ziet in de supermarkt”.

Pak de kans

Milou wil met het maken van de documentaire niet alleen het imago van de agrarische sector en de Nederlandse informatiestroom naar de samenleving verbeteren. 

“Ik wil niet alleen laten zien hoe mooi de agrarische sector is. Ik wil ook de agrarische sector duidelijk maken dat ze zelf de kans moeten pakken om de onduidelijkheid over de sector uit de wereld te helpen. Ik weet dat de mensen in de agrarische sector enorm druk zijn, en dat er niet altijd tijd en ruimte is voor bijvoorbeeld een open dag. Maar ik heb één boodschap aan alle agrariërs: ga de dialoog aan. Gebruik social media, ga in gesprek met je buren, blijft het verhaal uitleggen, durf kwetsbaar te zijn en sta open voor suggesties. Nu is het tijd”, vertelt Milou. In juni is de documentaire gereed. Dan is er een premièreavond op school.

 

Het gesprek aangaan met de sector en de samenleving

Op de vraag wat ga je na je opleiding doen antwoordt Milou het volgende: “Ik weet het nog niet precies. Mijn toekomst ligt denk ik niet op het melkveebedrijf van mijn ouders. Eerst wil ik veel leren van de documentaire en van de mensen die meewerken aan de documentaire. 

De documentaire komt niet gelijk op you tube te staan. Dat is een bewuste keuze, ik wil de documentaire gaan gebruiken voor bijvoorbeeld lezingen of workshops. Ik wil bewust het gesprek aangaan met de agrarische sector en de samenleving om het imago van de agrarische sector te verbeteren maar hoe ik hier invulling aan ga geven, weet ik nog niet”, eindigt Milou het gesprek. 


Wilt u de documentaire volgen, kijk dan op ‘Documentaire De melkbus' via Facebook en Instagram.