Afbeelding

Dagopvang voor Oekraïnse vluchtelingen

di 29 maart 2022 Dedemsvaart

In de Schutse achter de Brugkerk aan de Zwolseweg 104 in Balkbrug gaat met ingang van vandaag (woensdag 30 maart) dagopvang van start voor Oekraïnse vluchtelingen. Op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag, van 14.00 tot 17.00 uur, kunnen zij elkaar daar ontmoeten, ervaringen delen en/of activiteiten doen. Er kan gebruik gemaakt worden van de keuken, zodat ze samen kunnen koken en de warme maaltijd gebruiken. Ook kinderen zijn van harte welkom.

Vrijwilligers

De speciale dagopvang is een initiatief van de Brugkerk. Tegelijk wordt iedereen in Balkbrug uitgenodigd om zijn/haar steentje bij te dragen. Hulp kan bijvoorbeeld bestaan uit spullen beschikbaar stellen, aanwezig zijn in de Schutse als aanspreekpunt of een financiële toezegging. Er wordt met name ook gezocht naar vrijwilligers die op gezette tijden aandacht willen geven aan de gasten. Voor kinderen bijvoorbeeld in de vorm van onder andere een spelletje spelen of helpen bij het knutselen, voor volwassenen in de vorm van boodschappen doen, een wandeling maken, breien enzovoorts. Wie mee wil helpen kan hiervoor contact opnemen met de werkgroep via email: Balkbrughelptoekraine@gmail.com.

24-Uurs opvang

De werkgroep heeft ook contact gelegd met de gemeente Hardenberg over eventuele 24-uurs opvang in gebouw de Schutse. Een medewerker van de afdeling ruimtelijke ordening is inmiddels wezen kijken om de geschiktheid van de locatie hiervoor te beoordelen.  Het zogenaamde ‘crisisteam’ van de gemeente buigt zich vervolgens over de bevindingen en afhankelijk van het aantal vluchtelingen dat naar de gemeente Hardenberg komt zal hierover te zijner tijd een beslissing worden genomen.

Naast het initiatief voor dagopvang in De Schutse zijn er ook tal van andere acties in Balkbrug voor de opvang van Oekraïnse vluchtelingen. Zo zijn er gastgezinnen die hun deuren hebben opengezet om mensen te huisvesten. Ook kinderen tonen zich zeer betrokken en voeren allerlei acties om geld in te zamelen.