Afbeelding

Verdere ontwikkeling van Marslanden II

wo 23 maart 2022 Hardenberg

Het college van B en W van de gemeente Hardenberg heeft besloten om in te stemmen met het voorontwerp van het bestemmingsplan Hardenberg, Marslanden II, Ydenhoogte en Leehoogte en met het bestemmingsplan Hardenberg, Marslanden II, De Velden.

Marslanden I is bijna afgerond. Om aan de woningbehoefte te kunnen voldoen voor woningbouw worden nieuwe plannen voor woningbouw in procedure gebracht. In Marslanden II zijn de gebieden De Cirkel en De Marshoogte als eerste ontwikkeld. Het deelgebied De Cirkel is inmiddels bijna uitgegeven en bebouwd. Het deelgebied De Marshoogte is volop in aanbouw. Op korte termijn zal het plan Havezate Es bouwrijp gemaakt worden en kan de uitgifte van kavels en de bouw van woningen ook hier beginnen.

De volgende fase zijn de deelgebieden Ydenhoogte, Leehoogte en De Velden. De gebieden Ydenhoogte en Leehoogte liggen ten oosten van De Cirkel, in het gebied tussen de Cirkel en de Eugenboersdijk. In deelgebied Ydenhoogte zullen 265 woningen worden gerealiseerd. In deelgebied Leehoogte zijn dit er 215. Het gebied De Velden ligt ten noorden van het bestaande woongebied van Marslanden Fase I. In de Velden zullen 370 woningen worden gerealiseerd. “Er komen woningen in allerlei sectoren, woningen voor starters, gezinnen, ouderen en Tiny Houses”, laat wethouder Breukelman weten. 

Alle drie de plangebieden hebben op dit moment nog een agrarische bestemming. Deze bestemming laat de bouw van woningen niet toe. Om de bouw van de woningen mogelijk te kunnen maken zijn twee nieuwe bestemmingsplannen opgesteld. Omdat de deelgebied Ydenhoogte en Leehoogte direct op elkaar aansluiten zijn deze gebieden in één bestemmingsplan opgenomen. Voor het deelgebied De Velden is een apart bestemmingsplan opgesteld. In totaal kunnen er ongeveer 850 woningen gebouwd worden. “Een enorme mijlpaal en een ambiteusplan”, aldus de wethouder. 

De nieuwbouwwoningen zullen energiezuinige woningen worden. Er wordt rekening gehouden met zongerichte verkaveling en de woningen worden gasloos gebouwd. Bij de kavelverkoop wordt gestimuleerd om zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame en circulaire bouwmaterialen. De ontwikkeling van Marslanden II en de daarmee gepaard gaande kaveluitgifte wordt gedaan door de gemeente Hardenberg en Roosdom TIjhuis (Rotij) projectontwikkeling.  Op dinsdag 12 april is er een inloopbijeenkomst van 17.00 tot 20.00 uur in het De Matrix in de Marslanden.