Afbeelding

Ommen heeft een dekkend netwerk met AED’s

di 22 maart 2022 Ommen

Het snel inzetten van een Automatische Externe Defibrillator (AED) en starten met reanimeren voordat de ambulance ter plaatse is, is van cruciaal belang bij een hartstilstand. De gemeente Ommen heeft samen met de EHBO Ommen een AED kaart voor de gemeente Ommen opgesteld met daarop de ruim 50 AED’s die in beheer en onderhoud zijn van de EHBO Ommen weergeven.

Er kunnen ook bedrijven of particulieren zijn die hun AED hebben aangemeld bij HartslagNu en die zelf zorgdragen voor beheer en onderhoud. Deze zijn niet te zien op de kaart van de EHBO Ommen en komen nog bovenop de ruim 50 AED’s die in beheer en onderhoud zijn van de EHBO Ommen. De AED kaart is de raadplegen middels de volgende link: https://nedglobe.nedgraphicscs.nl/web?tma=514. Uit de nieuw opgestelde kaart blijkt dat Ommen een dekkend AED-netwerk heeft. “Hier zijn we blij mee”, laat wethouder Jaspers Faijer weten.

Omdat het netwerk dekkend is, zijn investeringen goed bedoeld maar niet noodzakelijk. De gemeente Ommen gaat alleen faciliteren en een subsidie verstrekken wanneer er sprake is van een ‘grijs’ gebied. Een grijs gebied zou kunnen ontstaan als gevolg van de bouw van nieuwe woonwijken, of sloop of omdat de huidige eigenaar afstand doet van het beschikbaar stellen van een AED. Gemeente Ommen heeft geen verantwoordelijkheid als het gaat om de inzet van AED’s binnen de gemeentegrenzen. Alleen een dekkend netwerk voor de AED’s is niet voldoende. Ook burgerhulpverleners zijn nodig. Het initiatief voor het trainen van vrijwilligers is een verantwoordelijkheid voor de inwoners laat het college weten.