Afbeelding


Kas on F1re: Kas Haverkort wil met Van Amersfoort Racing doorgroeien naar hoogst haalbare

wo 16 maart 2022 Hardenberg

Kas Haverkort staat in de startblokken voor een tweede seizoen in de Formula Regional European Championships by Alpine, kortweg FRECA. De 18-jarige coureur uit Heemserveen komt uit voor het succesvolle Van Amersfoort Racing. Het uiteindelijke doel, het halen van de Formule 1, is nog altijd onveranderd. Haverkort presenteerde zijn plannen deze week bij VAR in Zeewolde. 

Nadat Haverkort in 2020 op indrukwekkend wijze beslag had gelegd op het kampioenschap in de Spaanse Formule 4, maakte hij vorig jaar de overstap naar het Formula Regional by Alpine. In de laatste race van het seizoen in Monza reed Haverkort knap naar de vierde plaats en werd hij de tweede beste rookie. Bovendien bleek hij razendsnel bij de laatste test van het seizoen. Als tweedejaars FRECA-coureur kijkt hij enorm uit naar het komende seizoen van 2022. “We hebben een goede voorbereiding achter de rug en gaan vol voor het kampioenschap. Bij de officiële test aan het einde van 2021 ging het direct heel goed. In beide dagen heb ik hem op P1 gezet. Dat ziet er veelbelovend uit. Er komen binnenkort weer nieuwe testdagen aan en ik kijk er enorm naar uit” .

Met een vol veld van 36 coureurs mag de talentvolle Nederlander aan de bak. “Het is een hele sterk klasse met 36 auto’s aan de start. We rijden op alleen maar Formule 1-circuits, met onder meer Monaco, Zandvoort en Barcelona. Het is gewoon een heel sterk kampioenschap en een goede voorbereiding voor de FIA Formule 3. De races in Monaco zijn in hetzelfde weekend als de Formule 1. Dat is een droom dat ik daar mag rijden, echt super gaaf” .

Haverkort heeft aan het einde van 2021 de move gemaakt naar Van Amersfoort Racing, die hem graag wilde inlijven. “De overstap is heel goed bevallen. We zaten er bij de testdagen meteen goed bij. Ik ken Van Amersfoort Racing natuurlijk al veel langer en ik voel me hier zeker thuis. Ik vind het heel fijn dat ik met dit team kan groeien. Wellicht kunnen we volgend jaar de stap naar de FIA Formule 3 maken. Daar zijn we druk mee bezig”.

VAR-directeur Rob Niessink is maar wat blij met de hernieuwde samenwerking met Haverkort. “Ik ben ongelofelijk blij dat Kas weer terug bij het team is. We hebben een paar jaar geleden met hem getest in de Formule 4. Destijds is het niet geluk om hem in onze auto te krijgen. Hij heeft een heel goed jaar bij MP Motorsport gehad. Vorig jaar reed hij al in de Formula Regional en ik ben heel blij dat hij deed seizoen in onze auto gaat rijden. Het is belangrijk om een tweedejaars coureur in het team te hebben. Voor Van Amersfoort Racing is het ook belangrijk om een snelle Nederlandse rijder te hebben. We willen graag met Kas voortborduren richting de toekomst. We willen succesvol zijn en gaan voor het podium en het kampioenschap. Ik denk zeker dat dat met Kas kan. Het team staat en draait goed, de engineers en monteurs zijn goed, de structuur is goed, dus ik heb goede hoop dat we leuke dingen kunnen gaan laten zien. Voor de seizoenen daarna hopen we samen met Kas op te kunnen trekken naar de Formule 3 en Formule 2” .

De uiteindelijke droom van Haverkort is het rijden in de Formule 1. Daarvoor is het concept ‘Kas of F1re’ opgezet. Om de dure autosport te bekostigen is de businessclub Society of Speed opgericht. Het unieke aan deze businessclub is dat investeerders niet ‘gewoon’ funding bieden, maar zij gaan met Haverkort mee op reis. Sportagent Stefan Kraft van Ermel van Comeback Sports legt het als volgt uit: “De beleving van de autosport is onbeschrijfelijk. Mee kunnen op de reis van een racetalent op weg naar de Formule 1 bevat een ongekende beleving. Deze businessclub is zo veel meer dan een financiële investering. Het is een unieke beleving die je meemaakt, want je gaat mee op een reis van een toekomstige Formule 1 coureur” .

De route van Haverkort is altijd gericht geweest op het bereiken van de Formule 1. Kas: “Die route gaat nog altijd zoals we het gepland hebben. We hadden al een tweede jaar in de Formula Regional by Alpine gepland. Als alles verloopt als we willen, maken we volgend jaar de overstap naar de Formule 3. We liggen op schema”. 

Afbeelding