Afbeelding

WSVH verheugt zich op nieuw seizoen

wo 30 maart 2022 Hardenberg

Bootje varen, theetje drinken. Op en bij de Vecht in Hardenberg kunnen de woorden uit het bekende kinderliedje binnenkort allemaal weer. Op 1 april is namelijk de officiële start van het vaarseizoen. “Wij starten dan met het plaatsen van de steigers. Naar verwachting gaan vanaf half april de boten daadwerkelijk weer het water in”, licht Everhard Brunink als voorzitter van Watersportvereniging Hardenberg toe. 

Watersportvereniging Hardenberg (WSVH) is vijf jaar geleden opgericht en heeft volgens Brunink al heel veel bereikt. “Maar we zijn er nog lang niet,” waarschuwt hij lachend.  


Grootse plannen

Hij doelt dan onder meer op de 50 ligplaatsen, die er gerealiseerd zijn en de grootse plannen voor de toekomst om de oude haven deels weer open te gooien en de oude ophaalbrug in het centrum van de stad in ere te herstellen. “We snappen dat dat niet van vandaag op morgen klaar is, maar hopen die plannen wel binnen 5 tot 10 jaar gerealiseerd te hebben. De lobby daarvoor draait inmiddels op volle toeren”. 

Varen is een belevenis

Dat de Watersportvereniging in een behoefte voorziet blijkt uit het ledental dat inmiddels is gegroeid naar 175 en onder meer de grote animo voor een plek in het haventje. “Er zijn nu 50 ligplaatsen en die zijn altijd bezet. Er is zelfs een wachtlijst,” benadrukt Brunink de behoefte aan meer ligplaatsen. “Vorig jaar heeft de haven van Hardenberg een grote stap gemaakt richting volwaardige haven. Het uitdiepen, uitbreiden en aanleggen van de nieuwe aanlegsteigers heeft gezorgd voor een volledige metamorfose en aanzicht van dit mooie gebied. We zijn erg trots op wat er gerealiseerd is en kijken vol verwachting uit naar alles wat er nog komen gaat”. De voorzitter is zelf ook een groot liefhebber van de watersport en trekt er regelmatig met zijn bootje op uit. “Heerlijk die vrijheid op het water, wind in de haren, het geklots van het water tegen de boot en genieten van de omgeving en de natuur. Vanaf het water zie je voortdurend zaken, die je vanaf de wal nooit ziet. Echt een belevenis”, meent Brunink. 

Paviljoen de Haven

Een belevenis wordt ongetwijfeld ook Paviljoen de Haven, waarvoor het voormalige pand van Docks wordt ingericht. De Watersportvereniging huurt het pand van de gemeente Hardenberg en heeft de uitbater van Grand Café de Troubadour bereid gevonden het nieuwe Paviljoen als multifunctioneel havenkwartier met horeca-voorzieningen met ingang van Koningsdag 2022 te gaan bestieren. “We willen de komende jaren meer reuring in het centrum en de onlangs volledig vernieuwde haven aantrekkelijker maken als verblijfsgebied voor bootbezitters en passanten. Het vernieuwde havenkwartier gaat zich als ‘Paviljoen De Haven’ profileren als gezellig ontmoetingspunt voor de verzorging van zowel de uitwendige als inwendige mens. Via een aparte ingang kan er 24/7 gebruik gemaakt worden van de (invalide)toiletten, douches en watervoorzieningen, terwijl het overdekte terras weer sfeervol ingericht wordt en als dag zaak gebruikt gaat worden”, licht Brunink toe, die heel blij is met deze nieuwe stap. Blijheid die gedeeld wordt met de uitbater van Grand Café de Troubadour.  

Nieuwe impuls

“We willen samen met de Watersportvereniging nieuw elan geven aan de nieuwe haven”, aldus Herman Potgieter van de Troubadour. “We zien dit als een nieuwe impuls aan het mooie gebied rondom de Vecht en het centrum van Hardenberg. Samen met de watersportvereniging en buurman Amused willen we er graag voor zorgen dat mensen hier graag mogen komen en verblijven. Natuurlijk is het voor ons goed te combineren met de Troubadour; het heeft gewoon praktische voordelen als je zowel keuken als personeel kunt delen. Dit is voor ons ook een reden geweest om de samenwerking aan te gaan. We hebben er enorm veel zin in en bruisen al van ideeën om nieuwe dynamiek in de haven te brengen”, aldus de uitbater.