Afbeelding

Buurthuis De Grendel blijft Mariënbergers verbinden

wo 30 maart 2022 Hardenberg

Een kwart eeuw lang was Ton Hoogenboom als bestuurslid en voorzitter nauw betrokken bij het reilen en zeilen van buurthuis De Grendel in Mariënberg. Op 1 april neemt hij afscheid. Joanne Veurink (secretaris), Dinand Plaggenmars (penningmeester) en Wendy van Veldhuisen (voorzitter) vormen vanaf dan het nieuwe bestuur.

Dat er nu een nieuw bestuur aantreedt, is nog niet eens zo vanzelfsprekend. “De betrokkenheid van de bewoners is wel wat minder geworden”, zegt Hoogenboom. “Mensen willen zich best inzetten voor de gemeenschap, maar het liefst op incidentele basis. Dat maakte het wat moeilijk om bestuursleden te vinden. We hebben het heel lang met zijn drieën gedaan - Heddie en Rolien Lohuis en ik”. Plaggenmars vult aan: “Ton heeft zich met hart en ziel voor De Grendel ingezet. Op het laatst was hij nog alleen met Heddie over, maar desondanks is er veel georganiseerd, zelfs na Tons verhuizing naar Ommen in 2019. Het is zijn verdienste dat de boel niet om zeep is geholpen, maar toch doordraaide ondanks een gebrek aan bestuursleden”. “Je bent grootgebracht met een bepaalde verantwoordelijkheid”, vindt Hoogenboom, “Je moet dingen ook gewoon doen en niet zeuren, maar soms heb ik wel gedacht: kom op buurt, kom eens naar voren toe. Heddie was echt een steun en toeverlaat, maar ook hij zei op een gegeven moment ‘als er niet meer mensen komen, stoppen we ermee’. We hebben toen nog één keer een bijeenkomst georganiseerd en aangegeven: nu moet er iets gebeuren”.

Dat signaal werd opgepikt door de drie nieuwe bestuursleden. Plaggenmars: “Voor ons was duidelijk, nu moeten we iets doen. Als je het buurthuis nu laat vertrekken, gaat het gebouw eraf en komen er huizen. En als je het eenmaal kwijt bent, heb je het zomaar niet terug. Nu zetten we de schouders eronder, het is voor heel het dorp van belang dat dit blijft doorgaan. We zijn dan ook heel blij dat Heddie en Rolien Lohuis actief blijven als beheerder”.

Activiteiten

Hoogenboom is er “Stikblij mee”, want het buurthuis vervult een belangrijke functie voor alle inwoners. De voormalige kleuterschool is namelijk een prima locatie gebleken voor activiteiten van jong tot oud. De peuterspeelzaal is hier gevestigd, maar ook als de kinderen de opvang zijn ontgroeid komen ze hier om samen te spelen in de zandbak, te klimmen of te knikkeren. Maar ook de ouderen vinden hier een prima plek voor contact en spelletjes tijdens de bijeenkomsten die de Stichting Paraplu voor hen verzorgt. En voor alle leeftijden daar tussenin is De Grendel vaak een vast ‘thuishonk’ voor recepties, barbecues of andere activiteiten die de buurtverenigingen of de Oranjevereniging hier organiseren. Op de clubdagen van de MSX Vriendenclub Mariënberg weten zelfs computerliefhebbers uit heel Nederland De Grendel te vinden.

Het dorp verbinden

“Wij willen een extra impuls geven aan onze maatschappelijke functie”, zegt Van Veldhuisen. “Tijdens de coronapandemie hebben we gezien hoe belangrijk dat is. Ouderen bleven noodgedwongen thuis, zagen elkaar niet meer. Dan dreigt eenzaamheid en gaat de kwaliteit van leven hard achteruit. Nu kunnen de mensen er weer op uit. Daar moet opnieuw leven in gebracht worden, met zoveel mogelijk activiteiten, voor jong en oud. Om eenzaamheid tegen te gaan en om het dorp te verbinden”.