Afbeelding

Lenteweer in vol ornaat

ma 21 maart 2022

De astronomische lente is officieel begonnen afgelopen zondag 20 maart. Dat was tevens de dag dat velen geschokt kennis namen van het feit dat weerman Piet Paulusma op 65-jarige leeftijd was overleden.

De weerkundige lente startte al op 1 maart. De balans tot nu toe laat in ieder geval een record aan zon zien. Het aantal uren met zonneschijn was de eerste tien maartdagen al hoger dan ooit. De kans is zeer groot dat maart 2022 de allerzonnigste derde maand van het jaar ooit wordt. Dit allemaal bij de gratie van een zeer solide hogedrukgebied dat maar van geen wijken weet. In de buurt van (en rondom) zo’n hoog treden op uitgebreide schaal daalbewegingen op die de lucht uit de omgeving structureel verwarmen. Bijna al het aanwezige vocht wordt dan als het ware uit die dalende lucht geperst. Hoe droger de lucht uiteindelijk aan het aardoppervlak hoe zonniger het is. We zagen vorige week al bijzonder lage luchtvochtigheden die lokaal tot rond 20 procent daalden. De recordwaarden voor maart liggen tussen 16 en 19 procent. Die felle zon de hele dag in combinatie met die net genoemde droge lucht en een matige oostenwind erbij zorgen ervoor dat de bovenste laag van veel percelen gortdroog wordt. Gelukkig viel er veel regen in het Torengebied de vorige maanden. 

De vaak onbewolkte luchten laten in de nachtelijke uren flinke uitstraling toe met soms nog zeer lage temperaturen van dien. In de nacht naar maandag vroor het vlak boven de percelen nog 7 graden regionaal. Overdag kan de maartzon het aardoppervlak dan weer volop verwarmen zodat de temperatuur kan oplopen richting 20 graden. Dit soort temperatuurbewegingen zien we ook nog de komende dagen in . De avonden koelen snel af en de minima komen uiteindelijk rond het vriespunt uit. Overdag wordt het dan 15-19 graden. Later in de week stroomt iets minder zachte lucht binnen uit het noordoosten. Dat gaat gepaard met wat meer wolkenvelden. Neerslag is eigenlijk nog in geen velden of wegen te traceren. Waarschijnlijk wordt de kans op enige regen iets groter in de laatste dagen van de maand. Een meer noordelijke stroming zou dan wat meer vochtvelden moeten mee gaan nemen via de Noordzee. 


Marc Putto

www.weerprimeur.nl