Afbeelding

Veel zon, koude ochtenden en lenteachtige middagen

ma 14 maart 2022

Zonovergoten was de eerste decade van deze maartmaand. De eerste tien dagen leverden nog nooit zo veel zon op. Op sommige stekken in het land scheen de zon gedurende de eerste maarthelft meer dan tijdens de afgelopen sombere maanden januari en februari bij elkaar. Ook op deze woensdagse verkiezingsdag scheen de zon weer volop in. Onderzoeken, onder andere in Amerika, wezen trouwens uit dat de opkomst tijdens de verkiezingen niet heel direct samenhangt met het al dan niet mooie weer op zo’n dag. Je zou juist denken dat als het hard regent en waait een toch al weifelende kiezer dan eerder thuisblijft. 

Weinig binnenblijven is het motto dezer dagen want het voorjaarsweer met veel zon en prima temperaturen is ook de rest van deze week nog actueel. Alleen richting donderdag kan er nog wat regen vallen in Overijssel. Een zwakke oceaanstoring weet dan nog net te schampen. Daarna komen stabiele hogedrukgebieden weer volop aan zet. Het accent van die gebieden met hoge barometerstanden komt voornamelijk benoorden Nederland te liggen. Daardoor waait er bij ons voortdurend en aflandige wind die droge, en overdag ook vrij milde landlucht aanvoert. De huisbarometer stijgt nog steeds en wijst later in de week 1035 millibar aan.

De nachten koelen weer af. Vrijdagochtend en de volgende ochtenden kan het tijdelijk koud zijn met temperaturen dicht bij het vriespunt. Op beschutte plaatsen kan het tot lichte vorst komen op ooghoogte. Bij de gratie van de krachtige maartzon loopt de temperatuur snel op richting 15 graden in de middaguren. De luchtvochtigheid zal laag zijn op de meeste middagen. De hygrometers zullen regelmatig rond 30 procent aanwijzen. De was zal dan ook zeer snel drogen, zeker in combinatie met de felle zonneschijn en de matig waaiende wind uit noordoost of oost.

De middellange termijn oogt goed vooralsnog. Als het weerbeeld volgens het geschetste schema zal verlopen noteren we wellicht niet alleen de zonnigste maartmaand, maar ook bijna de droogste. Inmiddels zit de gemiddelde temperatuur op normaal in het Torengebied. 

Marc Putto

www.weerprimeur.nl