De Vechtanjer.
De Vechtanjer.

Uit de Natuur: De Vechtanjer

wo 23 maart 2022 Hardenberg

In 2022 belicht ‘Uit de Natuur’ viermaal een dier of plant uit het Vecht- of Reestdal, in samenwerking met Natuur in Hardenberg en De Koppel. In maart is de kijker gericht op…..de Vechtanjer ….

VechtanjerDe Vechtanjer is hét symbool van het Vechtdal. Deze plant met herkenbare bloem is landelijk zeldzaam, maar langs de Vecht is de plant nog op vrij veel plekken te vinden. De Vechtanjer staat landelijk tevens bekend als de Steenanjer, maar heeft ook nog lokaal andere namen zoals Heideanjer en Zwolse anjer. De Vechtanjer houdt van droge en redelijk voedselarme zandgronden en groeit voornamelijk dicht langs rivieren als de Vecht. De soort is vrij kieskeurig en heeft de voorkeur voor graslanden langs rivieren die af en toe overstromen. Dit gebeurt op veel plekken niet heel vaak meer, maar onlangs steeg het water nog stevig na veel neerslag in korte tijd. Als het water na verloop van tijd weer zakt, blijft er een laagje vruchtbare slib achter.

Gelukkig zorgen tegenwoordig diverse zoogdieren en mieren, in het speciaal de gele weidemier, ervoor dat de grond af en toe omgewoeld wordt, waardoor de groeizame grond weer naar boven gehaald wordt. De Vechtanjer bloeit voornamelijk in juni en juli, maar kan tot in oktober nog bloeiend gezien worden. 

De plant is dan goed te herkennen aan de knalroze bloemen met doorgaans 5 bloembladen. Als je goed kijkt zit er een donkere rand in het midden van de bloem en zitten er ook vaak witte puntjes op de bloembladen. Vanuit het midden steekt een aantal helmdraden met helmknoppen. 

Voor insecten is het lastig om bij de nectar te komen. Alleen dagvlinders en bepaalde zweefvliegen met een dunne, maar lange slurf van minimaal 12 mm lengte kunnen erbij komen. De Vechtanjer bereikt meestal een hoogte tussen de 20 en 40 cm boven de grond. Ondanks de vele kleuren van de bloemen is het niet altijd gemakkelijk om de soort te vinden, maar gelukkig zijn ze in de zomer nog in grote getalen te zien bij de Loozensche Linie.


Tekst: Jari Kampjes, Foto: Ron Goosselink.

Hardenberg